
Dalej
1 W dużej misce ubij żółtko z cukrem na gęstą pianę. Wlej śmietankę i mleko do małego rondelka. Rozetnij laskę wanilii i wyskrob nasiona, które wraz ze skórką dodaj do mieszanki. Dodaj około ½ łyżeczki proszku chilli Pasilla. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec usuń cały strąk wanilii. Następnie wlej gorącą mieszaninę do masy żółtkowej powolnym strumieniem, ciągle mieszając. Ważne jest, aby dodawać go powoli, cienką strużką i ciągle mieszać. Po wymieszaniu rozlej płyn do 4 mniejszych foremek ustawionych na tacy z wodą o wysokości około 1 cm. Tak przygotowaną blachę z foremkami wstawić do nagrzanego do 140°C piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i stwardnienia w lodówce. Daj grubą warstwę cukru pudru na zimny puding i pozwól mu się stopić i skarmelizować za pomocą pistoletu do flambirowania. Podczas serwowania udekoruj mrożonymi malinami.
- Używane chilli
- 1/2 łyżeczki chilli Pasilla w proszku
- Składniki
- 250 ml 33% śmietanki
- 80 ml mleka
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 1 laska wanilii
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 30 min