
Przygotowanie
1 Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Oczyść cebulę i pokrój w kostkę. Obierz słodkiego ziemniaka i marchewkę, a także pokrój je w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Kiedy cebula zacznie nabierać złocistego koloru, dodaj zmiażdżony czosnek, któremu pozwól być chwilkę na patelni. Następnie dodaj do garnka słodkiego ziemniaka i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą i doprowadzamy zupę do wrzenia. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Gdy warzywa się ugotują, obierz kawałek imbiru i pokrój go na mniejsze kawałki. Włóż imbir do zupy i dodaj łyżkę mash Orange Habanero chilli. Zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na gładką masę i dopraw solą w razie potrzeby.
Gotową zupę podawaj ze śmietaną, mieszanką nasion i świeżą kolendrą.
Składniki
- Użyte chilli
- łyżka Orange Habanero chilli mash
- Składniki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- duży batat
- 2 średnie marchewki
- ok. 600 ml bulionu lub wody
- sól
- 2 cm imbiru
- Do dekoracji
- mieszanka nasion
- kwaśna śmietana
- kolendra
Parametry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 30 min