
Dalej
1 Pokrój kurczaka w cienkie paski i wymieszaj w misce ze skrobią kukurydzianą, chili Habanero w proszku i sosem sojowym. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 10 minut.
2 W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, ocet ryżowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i sake z wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3 Na patelni rozgrzać olej arachidowy i podsmażyć na nim kurczaka. Następnie pozwól mięsu ocieknąć z oleju i wlej resztę oleju z patelni do pojemnika (może być użyty następnym razem). Smaż czosnek i imbir na reszcie oleju na patelni przez chwilę.
4 Następnie dodać pokrojoną na cienkie paski paprykę i dymkę. Następnie dodać kurczaka, orzeszki ziemne, chili Habanero w proszku i chwilę podsmażyć. Na koniec dodaj sos i gotuj przez minutę, aż zgęstnieje. Podawać z ryżem basmati.
- Używane chili
- 1 łyżeczka proszku Habanero
- 200 g orzeszków Habanero z limonką
- Składniki
- 500 g kurczaka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 lžice wody
- 20 ml octu ryżowego
- 50 ml sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru
- 20 ml saké
- 100 ml oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 ks papryki
- 4 ks cebule dymki
- Ilość porcji 3
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 20 min