
Dalej
1 Pierś z kurczaka pokroić w paski, przełożyć do miski i dodać olej arachidowy, sos sojowy i solamyl (skrobię np. ziemniaczaną). Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i rozłóż na niej kurczaka. Mięsa nie należy mieszać. Mięso nabierze pięknego złocistego koloru. Następnie odwróć kurczaka i usmaż drugą stronę w ten sam sposób. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w paski paprykę i szybko podsmażamy. Na koniec dodaj podzielone brokuły na patelnię, podzieloną na różyczki. Zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut (około 4 minut). Na koniec wsyp na patelnię orzeszki ziemne Habanero & Lime, kiełki mung i wszystko wymieszaj. Podawaj od razu z ugotowanym ryżem. Do dekoracji można również użyć nasion sezamu i dymki.
- Używane chilli
- Orzeszki chilli Habanero & Lime
- Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka solamylu (skrobię np. ziemniaczaną)
- 2 papryki
- 1 mały brokuł
- sól
- kiełki fasoli mung
- ziarenka sezamu
- wiosenna cebula
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 20 min