
Dalej
1 W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok pomarańczowy i płatki chili Carolina Reaper. Powstała mieszanka posłuży jako marynata do kurczaka podczas pieczenia.
2 Ułóż całego kurczaka na ruszcie umieszczonym na blasze do pieczenia. Kurczak w ten sposób nie leży się w soku, a skóra nie będzie mokra i wszędzie będzie ładnie upieczona. Posolić kurczaka od środka i włożyć do niego kilka gałązek rozmarynu i tymianku oraz jedną małą pomarańczę, kilkakrotnie przekłuwając. Nałóż marynatę na kurczaka od strony piersi i posól. Odwróć piersi i ponownie posmaruj marynatę i posól. Ułóż ziemniaki i plastry pomarańczy wokół kurczaka. Dodaj kilka gałązek rozmarynu i tymianku oraz kilka plasterków masła.
3 Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90°C i pieczemy kurczaka przez 3 godziny. Kurczak upiecze się w ten sposób powoli, a w tej temperaturze większość soku pozostanie w kurczaku, więc kurczak będzie pięknie soczysty
4 Po 3 godzinach wyjąć kurczaka, rozsmarować marynatę i wstawić z powrotem do piekarnika, podgrzewając do 240°C. Następnie ponownie wyjąć kurczaka, ponownie rozsmarować marynatę, odwrócić, rozsmarować marynatę i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut lub do momentu, gdy kurczak się zarumieni.
5 Gdy kurczak będzie gotowy, pokrój go w plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami i pomarańczami. Wszystko polej sokiem pomarańczowym, który został pięknie zredukowany podczas pieczenia.
- Używane chili
- 2 łyżeczki płatków Carolina Reaper
- Składniki
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- sok pomarańczowy
- kurczak
- rozmaryn
- tymianek
- 5 pomarańczy
- 1 kg ziemniaków
- sól, masło
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 210 min