
Dalej
1 W dużym garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej drobno startą marchewka i natkę pietruszki. Gdy marchewki i pietruszka będą miękkie, dodaj drobno posiekaną cebulę i lekko podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy do bazy warzywnej i pozwól mu połączyć się z warzywami. Dobrze wyrośnięte puree można rozpoznać po bardziej rdzawym kolorze
2 Dodać mięso mielone i smażyć mieszając. Następnie do pieczonego mięsa dodać 2 łyżki przecieru chili Scotch Bonnet, zmielone pomidory, przecier pomidorowy, sól, pieprz, rozmaryn i oregano. Mieszaj i gotuj przez godzinę. Gdy sos będzie gotowy, wyjmij gałązki rozmarynu. Jeśli sos okaże się rzadszy, podgotuj go przez chwilę.
3 W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Do mniejszego garnka wlać mleko, liść laurowy, czarny pieprz, ziele angielskie, startą gałkę muszkatołową i pokrojoną na pół cebulę. Zamieszaj i pozwól, aby mleko się ogrzało i poczuj wszystkie przyprawy w mleku. W większym garnku roztopić masło i wymieszać z mąką. Wlej gorące mleko do gotowego naczynia przez sitko i wszystko dokładnie wymieszaj. Zasmażka zagęszcza mleko, tworząc kremowy sos. Na koniec dodaj ser Parmigiano-Reggiano i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby sos można rozcieńczyć ciepłym mlekiem.
4 W dużym garnku przygotuj makaron lasagne. Nie gotuj ich całkowicie do miękkości, ale wyjmij je nieco wcześniej z wrzącej wody. Gotowe opłucz zimną wodą i połóż na talerzu. W ten sposób się nie przykleją i nie rozerwę. Makaron dojdzie podczas pieczenia w piekarniku.
5 Gotowy makaron przekładamy do formy do pieczenia lub na blachę do pieczenia. Posmaruj je sosem beszamelowym i połóż na nim warstwę mięsa. Nie oszczędzaj na niczym, aby warstwy były prawidłowe. Powtórz co najmniej 3 i wykończ makaronem, na którym posmaruj resztę sosu beszamelowego i startego sera Parmigiano-Reggiano.
6 Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut.
Podczas podawania udekoruj posiekaną natką pietruszki.
- Używane chili
- 2 łyżki przecieru Scotch Bonnet
- Sos boloński
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 większe marchewki
- 2 większe pietruszki
- 3 cebule
- 70 g przecieru pomidorowego
- 800 g sosu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1,5 kg mielonej wołowiny
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 gałązki rozmarynu
- 300 g makaronu lasagne
- 100 g sera Parmigiano-Reggiano
- garść posiekanej natki pietruszki
- Beszamel
- 0,8 l mleka
- 3 liście laurowe
- łyżeczka kulek z czarnego pieprzu
- łyżeczki kulek ziele angielskiego
- 70 g masla
- 50 g mąki pszennej
- 1 cebula
- 100 g sera Parmigiano-Reggiano
- ½ gałki muszkatołowej
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 30 min