
Dalej
1 W dużej żaroodpornej misce umieść cukier puder, żółtka, skondensowane mleko, waniliowy bourbon i czerwone papryczki chilli w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj i ubij na gęstą kremową pianę. Następnie dodać śmietankę z rumem i ponownie wszystko dokładnie wymieszać.
2 Umieść gotową mieszankę likierową w misce nad garnkiem z gorącą wodą. Ogrzać mieszaninę do temperatury ok. 75°C w ciepłej kąpieli przy ciągłym mieszaniu. Ważne jest, aby ciągle mieszać i sprawdzać temperaturę mieszanki i wody w garnku. Woda w garnku nie może się całkowicie zagotować, aby jajka nie zagotowały się i nie ścięły w likierze. Podczas mieszania i zwiększania temperatury mieszanina zaczyna gęstnieć. Po osiągnięciu pożądanej temperatury wyjąć miskę z gorącej wody i pozostawić gotowy likier do ostygnięcia. Mieszaj go od czasu do czasu, aby nie tworzył korzuch na jego powierzchni. Gotowy likier przelej do (najlepiej wysterylizowanych) szklanek i przechowuj w lodówce. W ten sposób starczy na 3 miesiące. Im dłużej pozwolisz mu odpocząć, tym lepszy będzie smak.
- Używane chilli
- 1 łyżeczka proszku Red Jalapeno
- Składniki
- 80 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 400 g tradycyjnego łososia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g 33% śmietany
- 300 ml rumu
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 30 min