Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Likier jajeczny

Likier jajeczny

Dalej

1 W dużej żaroodpornej misce umieść cukier puder, żółtka, skondensowane mleko, waniliowy bourbon i czerwone papryczki chilli w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj i ubij na gęstą kremową pianę. Następnie dodać śmietankę z rumem i ponownie wszystko dokładnie wymieszać.
2 Umieść gotową mieszankę likierową w misce nad garnkiem z gorącą wodą. Ogrzać mieszaninę do temperatury ok. 75°C w ciepłej kąpieli przy ciągłym mieszaniu. Ważne jest, aby ciągle mieszać i sprawdzać temperaturę mieszanki i wody w garnku. Woda w garnku nie może się całkowicie zagotować, aby jajka nie zagotowały się i nie ścięły w likierze. Podczas mieszania i zwiększania temperatury mieszanina zaczyna gęstnieć. Po osiągnięciu pożądanej temperatury wyjąć miskę z gorącej wody i pozostawić gotowy likier do ostygnięcia. Mieszaj go od czasu do czasu, aby nie tworzył korzuch na jego powierzchni. Gotowy likier przelej do (najlepiej wysterylizowanych) szklanek i przechowuj w lodówce. W ten sposób starczy na 3 miesiące. Im dłużej pozwolisz mu odpocząć, tym lepszy będzie smak.
  • Używane chilli
  • 1 łyżeczka proszku Red Jalapeno
  • Składniki
  • 80 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 400 g tradycyjnego łososia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g 33% śmietany
  • 300 ml rumu
  • Ilość porcji 4
  • Czas przygotowania 20 min
  • Czas gotowania 30 min

video

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu