
Przepis
Warstwa pierwsza
W blenderze wymieszaj ciasteczka z płatkami chilli na drobny proszek. Na koniec dodaj śmietankę i ułóż gotową mieszankę na dnie szklanki.
Druga warstwa
Ubij resztę kremu (ok. 200ml) i odstaw na bok. Mascarpone ubić z pastą lotosową i dodać 2 czubate łyżki bitej śmietany. Wszystko ponownie wymieszaj i wypełnij szklanki śmietaną po brzegi.
Warstwa trzecia
Na koniec udekoruj deser resztą bitej śmietany, kawałkami lotosowych ciasteczek i podgrzaną pastą lotosową.
Używane chilli
szczypta płatków chilli carolina reaper
Składniki
1 warstwa
15 sztuk ciasteczek lotosowych 50 ml bitej śmietany
2 warstwa
250 g mascarpone 2 czubate łyżki lotosu rozłożone 2 łyżki bitej śmietany
3 warstwa
200 ml bitej śmietany (użyć 2 łyżki na 2 warstwę)
Do dekoracji lotosowych ciasteczek i rozsmarowywania lotosu
Parametry
Ilość porcji 2
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 0 min