
Przygotowanie
1 Oczyść umytą dynię Hokkaido i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Gdy tylko zacznie nabierać złotego koloru, dodaj kawałki czosnku i pozwól mu przez chwilę leżeć na patelni. Następnie do garnka szybko wrzucamy kostki dyni, zalewamy wodą, solą i gotujemy wszystko.
W międzyczasie przygotuj pieczarki i boczek.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone pieczarki, które smażymy na maśle na złoty kolor.
Boczek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. Piecz, aż boczek będzie upieczony i złocisty.
Kiedy dynia się ugotuje, dodaj dżem gruszkowy z Isot i zmiksuj wszystko blenderem. Ewentualnie usuń część płynu z garnka przed miksowaniem, a następnie dodaj więcej w razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Gotowy sos odstawić.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Ugotowany makaron od razu mieszamy z sosem. Podawać z pieczonymi grzybami, kawałkami pieczonego boczku, świeżym tymiankiem i dżemem gruszkowym z Isot.
Składniki
- Używane chilli
- 100 g dżem gruszkowy z chilli Isot
- Składniki
- 500 g oczyszczonej dyni Hokkaido
- cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml wody
- sól
- 100 ml 12% śmietanka
- Do zakończenia
- 250 g pieczarki kremowe
- 50 g masła
- sól
- 100 g słoniny
- świeży tymianek
- 500 g świeży makaron
Parametry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 45 min
- Czas gotowania 45 min