Marynowane zielone papryczki chili Jalapeño 3 kg
Dla niektórych Jalapeña, ze swoją łagodniejszą średnią ostrością od około 8 000 do 10 000 SHU, jest szczytem ostrości, dla innych słabym początkiem. Ale jedno jest pewne, w kuchni należy do jednego z najpopularniejszych i najczęściej używanych rodzajów chili, którego na pewno nie zapomnisz. Dotyczy to również chrupiącej, marynowanej, zielonej papryki Jalapeño pokrojonej w krążki.
Czerwone Jalapeña to dojrzała forma zielonych papryczek. Mają pełniejszy i nieco słodszy smak z niższą pikantnością. W kuchni mają szerokie i uniwersalne zastosowanie. Nadaje się do kuchni meksykańskiej, do wszelkich dań mięsnych, warzywnych lub strączkowych, do różnorodnych sosów lub sals. Doskonale nadają się również do pizzy, burgerów, kanapek lub w połączeniu z jajkami. Oczywiście świetnie nadają się do chrupania.
Dzięki temu, że nasze czerwone Jalapeña marynowane są w zalewie z octem winnym, będą również bezkonkurencyjnym składnikiem do każdego marynowanego sera.
Skosztuj ulubionej, suszonej papryczki azteckich cesarzy
Jalapeño było uważane za pierwszą i najstarszą uprawę na półkuli zachodniej, jeszcze przed cywilizacją Azteków. Aztekowie przywiązywali dużą wagę do papryczek. Zazwyczaj papryczki chili były suszone na słońcu, ale w przypadku Jalapeño nie było to możliwe ze względu na ich grubą mięsistą skórkę. Dlatego najpierw zaczęli je wędzić, a dopiero potem suszyć. Dzięki temu powstał znany już Chipotle. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie. Tradycyjnie dla cesarza i jego gości przygotowywano sos, który zawierał pomidory, orzechy, pestki dyni, czekoladę i karmel. Podawano go głównie z dziczyzną, owocami morza i drobiem.
Używając Jalapeño nie popełnisz błędu w potrawach dla gości, rodziny lub początkujących miłośników chili.