Marynowane zielone papryczki chilli Jalapeño 330 g
Dla niektórych Jalapeña, ze swoją łagodniejszą średnią ostrością od około 8 000 do 10 000 SHU, jest szczytem ostrości, dla innych słabym początkiem. Ale jedno jest pewne, w kuchni należy do jednego z najpopularniejszych i najczęściej używanych rodzajów chilli, którego na pewno nie zapomnisz. Dotyczy to również marynowanej, zielonej papryki Jalapeño pokrojonej w krążki. Jeśli jej od razu nie zjesz sam, otwierając opakowanie.
Co ciekawe, w Meksyku termin Jalapeño odnosi się do tej papryki tylko wtedy, gdy jest faszerowana. Świeże zielone owoce nazywane są „chile gordo”, co oznacza tłusta papryczka lub „cuaresmenos” zgodnie z meksykańskim świętem, podczas którego niektórzy przez czterdzieści dni w ogóle nie jedzą mięsa.
Zielone papryczki to niedojrzałe Jalapeña. W porównaniu z dojrzałymi czerwonymi mogą być nieco bardziej ostre. W kuchni mają szerokie i uniwersalne zastosowanie. Nadaje się do kuchni meksykańskiej, do wszelkich dań mięsnych, warzywnych lub strączkowych, do różnorodnych sosów lub sals. Doskonale nadają się również do pizzy, burgerów, kanapek lub w połączeniu z jajkami.
Dzięki temu, że nasze zielone Jalapeña marynowane są w zalewie z octem winnym, będą również bezkonkurencyjnym składnikiem do każdego marynowanego sera
Skosztuj ulubionej, suszonej papryczki azteckich cesarzy
Jalapeño było uważane za pierwszą i najstarszą roślinę uprawną na półkuli zachodniej, jeszcze przed cywilizacją Azteków. Aztekowie przywiązywali dużą wagę do papryczek. Zazwyczaj papryczki chili były suszone na słońcu, ale w przypadku Jalapeño nie było to możliwe ze względu na ich grubą mięsistą skórkę. Dlatego najpierw zaczęli je wędzić, a dopiero potem suszyć. Dzięki temu powstał znany już Chipotle. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie. Tradycyjnie dla cesarza i jego gości przygotowywano sos, który zawierał pomidory, orzechy, pestki dyni, czekoladę i karmel. Podawano go głównie z dziczyzną, owocami morza i drobiem.
Używając Jalapeño nie popełnisz błędu w potrawach dla gości, rodziny lub początkujących miłośników chilli