Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Muffinki lawowe z chili i jeżynami

Muffinki lawowe z chili i jeżynami

Dalej

1 Najpierw podgrzej masło w kąpieli wodnej i wlej do niego czekoladę. Dodaj przyprawę chili, szczyptę soli i pozwól jej się rozpuścić. Ubij trzepaczką, aby idealnie połączyć miksturę. Ostudź.
2 Posiekaj migdały w elektrycznym siekaczu lub zmiksuj je na proszek. Jajka ubij z żółtkami i cukrem do uzyskania piany. Foremki na muffinki przetrzyj mocno zmrożonym masłem i posyp przesianym kakao. Piekarnik nagrzewamy do 220 °C.
3 Ciepłą czekoladową część wlej małym strumieniem do piany jajecznej i lekko wymieszaj (można w robocie kuchennym, ale na najniższych obrotach). Następnie delikatnie wymieszaj łopatką proszek migdałowy. Ciasto rozłóż do przygotowanych foremek, powinien osiągnąć 3/4 wysokości.
4 Foremki układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Piecz przez 7 minut i wyciągnij. Odstawić na 2 minuty, następnie ostrożnie okrąż ostrym nożem i przewróć na talerzyki. Umieść talerzyk na wierzchu formy i obróć go razem z muffinką. Używaj rękawiczek, ponieważ formy są bardzo gorące.
5 Opłucz jeżyny i pozwól im ociekać. Następnie wymieszaj z syropem klonowym i przecedź przez durszlak. Służą do dekorowania i aromatyzowania muffinek na talerzykach.
  • Używane chili
  • 1 łyżka Ancho w proszku
  • Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady 80%
  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g migdałów
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • Polewa
  • 150 g świeżych jeżyn
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 mięta
  • Do foremek
  • 1 masło
  • 1 szczypta kakao
  • Ilość porcji 4
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas gotowania 30 min

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu