Mulato płatki chilli 30 g
Ciemne papryczki chilli, które pokochasz
Mulato to suszona papryka Poblano odmiany Capsicum annuum (papryka roczna), która pochodzi z meksykańskiego miasta Pueblo. Było to kluczowe hiszpańskie miejsce kolonialne w historii i odegrało ważną rolę w kształtowaniu tradycyjnych meksykańskich potraw. Dlatego też papryka Mulato, obok Ancho i Pasilli, zaliczana jest do tzw. „Świętej Trójcy” kuchni meksykańskiej i jest powszechnie stosowana.
Mają około 5 cm długości, są płaskie i pomarszczone. Charakteryzują się ciemną lub czarną barwą, którą przekazują potrawom. Ich ostrość wynosi około 2500-3000 SHU, co oznacza jedno - na pewno nie musisz się martwić, używając ich w żadnym posiłku.
Papryki, na które warto czekać
Mulato są bardzo zbliżone do papryczek Ancho, które są również suszoną wersją papryki Poblano. Więc jaka jest różnica między nimi? Zależy to od tego, na jakim etapie dojrzewania ciemnozielona papryczka Poblano wysycha i kiedy zostanie zebrana. Na Ancho stosuje się te, które dojrzały do lekko czerwonawego koloru. Gdy Poblano jest prawie przejrzałe, zmienia kolor na ciemnobrązowy i jest zbierane do suszenia na papryczki Mulato. Dzięki dłuższemu okresowi dojrzewania nabierają pełniejszego, bardziej złożonego i dojrzałego smaku niż Ancho. Są też ostrzejsze. W przypadku papryczek chili, im bardziej dojrzałe, tym większa jest ich pikantność
Papryczki Mulato mają naprawdę łagodną ostrość i słodki smak z nutami czekolady, lukrecji, wiśni i kawy. W smaku jest również nuta śliwki (jak w przypadku papryki Ancho). Prawdopodobnie możesz sobie wyobrazić, jakie cuda mogą zdziałać w kuchni. Nadają potrawom ciemnobrązowy kolor i mocny smak, który może przypominać ciemne piwo, zwłaszcza w daniach z duszonego mięsa
Mulato w kuchni
Mulato jest najczęściej spotykane w tradycyjnych potrawach meksykańskich, takich jak sos „mole”. Ten brązowy, czekoladowo-ostry sos jest idealny zarówno do białego, jak i ciemnego mięsa, a swój charakterystyczny kolor nabiera dzięki papryce Mulato.
Dobrze komponuje się z enchiladami, sosami, zupami, gulaszami czy kurczakiem z ryżem. Dzięki czekoladowo-owocowemu słodkiemu smakowi i łagodnej ostrości idealnie nadają się do słodkich deserów czekoladowych, do aromatyzowania lodów i świetnie smakują w połączeniu ze świeżymi owocami takimi jak maliny czy czerwone pomarańcze.
Aby uzyskać lepszy smak, zaleca się krótko smażyć paprykę Mulato na rozgrzanej patelni przez około 10-20 sekund przed ich użyciem. Możesz je również ponownie nawodnić, po prostu zalej gorącą wodą i odczekaj 10 minut. Jednak nie pozwól im moczyć się dłużej, może to sprawić, że będą gorzkie.
Zalecamy zachowanie pozostałego płynu, ponieważ wchłania on wspaniały smak drobniejszej aromatycznej papryki. Płynu można następnie używać do polewania mięsa, zup lub sosów.
Jeśli chcesz wyczarować prawdziwy meksykański przysmak z papryczki Mulato, zalecamy ich ponowne nawodnienie, usunięcie nasion i wypełnienie mieszanką pikantnej bułki tartej, sera i krewetek. Następnie należy usmażyć na patelni nadziewane papryczki Mulato i podawać z sosem według własnego uznania.