
Przygotowanie
1 Bulgur zalać 200 ml gorącej wody, dodać trochę soli i odstawić.
Umyj pomidory i odetnij wierzchołki. Łyżką zgarnij miąższ pomidorów, umieść pomidory na blasze do pieczenia, gdzie upieczesz pomidory.
W misce wymieszaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, posiekaną pietruszkę, łyżkę grubej musztardy z chili Scorpion Moruga i łyżkę mashu Red Jalapeño.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Do mieszanki dodać parmezan, gotowy bulgur, sól, pieprz i ponownie dokładnie wymieszać.
Napełnij wszystkie pomidory gotową mieszanką, połóż na nich odkrojone wierzchołki i włóż je do piekarnika.
Piecz pomidory w temperaturze 180 °C przez co najmniej 1,5 godziny. Możesz je piec jeszcze dłużej, smak będzie bardziej wyrazisty. Jeśli chcesz piec pomidory dłużej, upiecz je w niższej temperaturze ok. 160 °C.
Gotowe pomidory podawaj od razu po upieczeniu. Mogą być podawane jako przystawka lub jako danie główne.
Możesz przygotować bagietkę ziołową, po prostu opiekając ją w tosterze lub na patelni. Na jeszcze gorące bagietki położyć kawałek masła i posypać mieszanką posiekanych ziół. Dodaj sól i od razu podawaj z pomidorami.
Składniki
- Używane chili
- 1 łyżka Musztarda gruboziarnista z chilli Scorpion Moruga
- 1 łyżka Red Jalapeño chilli mash
- Składniki
- 16 dużych pomidorów
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g bulgur
- cebula
- garść posiekanej natki pietruszki
- 60 g Ser Parmareggio Reggiano
- sól, pieprz
- Do bagietki
- 2 bagietki
- masło
- posiekane zioła (tymianek, oregano, szczypiorek)
- sól
Parametry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 90 min