Naga Bhut Jolokia chilli całe suszone 10 g
Pierwsza papryczka na świecie, która przekroczyła granicę 1 miliona SHU
Spiczasta gwiazda wśród papryczek. Jej ostrość dochodzi do 1 041 427 SHU. Przez długi czas, aż do 2007 roku, ta papryczka była uważana za najostrzejszą ze wszystkich. Jako pierwsza przekroczyła 1 milion SHU, wywołując prawdziwą wrzawę na świecie. Pięć lat później została skrzyżowana z czerwoną papryczką Habanero w Południowej Karolinie, tworząc obecną oficjalną rekordzistkę w zakresie najostrzejszej papryczki świata, wyhodowana Carolina Reaper z ostrością większą, niż sama Bhut Jolokia. Fakt, że Bhut Jolokia od 2016 roku nie znajduje się już nawet w pierwszej dziesiątce, pokazuje, że w świecie chili konkurencja ostrości trwa.
Jednak nie daj się zwieść tej historii o jednej pokonanej papryczce. Jej intensywne i długotrwałe pieczenie namiesza w głowie wielu profesjonalistom chili.
Pod względem gatunkowym jest to hybryda Capsicum chinense (papryka chińska) i Capsicum frutescens (papryka krzewiasta). Pochodzi ona z Bangladeszu i jest uprawiana głównie w regionach Indii.
Indyjska pomoc w leczeniu oraz walce z dzikimi zwierzętami i duchami
Jest również znana jako Naga Jolokia lub Ghost Chilli. Nazwa „ghost” (lub duch) ma związku z mitologią indyjską, która głosi, że człowiek po śmierci staje się duchem. Aby nie zamienić tego ducha w demona, Hindusi używali papryczek chili w swoich rytuałach. Przez wiele lat próbowali znaleźć najostrzejszą, która miałaby najlepszą ochronę przed demonami. Bhut Jolokia niezawodnie spełnił tę rolę.
Oprócz aromatyzowania wielu popularnych i tradycyjnych potraw, papryczka ta ma w Indiach wszechstronne zastosowanie ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. W medycynie jest stosowana jako środek homeopatyczny na szereg schorzeń, zwłaszcza żołądkowych. Dla miejscowych jest bohaterem zimą oraz latem. W zimnych porach roku konsumowana jest ze względu na działanie rozgrzewające, podczas gdy w tropikalnych upałach sprzyja wytwarzaniu potu, który skutecznie chłodzi i obniża temperaturę ciała.
W północno-wschodnich Indiach Bhut Jolokia pomaga tubylcom wypędzać dzikie słonie. Dodają ją do wytwornic dymi lub nacierają nią ochronne płoty. Ogólnie rzecz biorąc, ta papryczka jest również używana w granatach dymnych lub w skutecznych gazach pieprzowych.
Bhut Jolokia w kuchni
Jeśli odważysz się na ten intensywnie piekący smak, w pierwszych chwilach poczujesz świeży owocowy smak, przypominający zielone jabłka i morele.
Papryczki Bhut Jolokia dodają długotrwałej, gorącej iskry do różnych sosów, chutney, dań curry, pizzy lub kurczaka. Dobrze komponują się z fermentowanymi warzywami, więc następnym razem, gdy zbierzesz za kiszenie ogórków, czy kapusty, nie zapomnij dodać szczypty tej papryczki.
Papryczkę najlepiej podsmażyć i namoczyć chwilę przed użyciem. Wystarczy na rozgrzanej patelni grzać całą papryczkę przez około 20 sekund, następnie zalać wodą, odstawić i odczekać 30 minut. W ten sposób odwodniona papryczka Bhut Jolokia może być łatwo rozcierana lub krojona i używana jako baza do salsy i innych sosów.