Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

PŁATKI I GRANULKI

Papryczki chili rozgniatane na mniejsze kawałki w postaci płatków i granulatu. Przyprawa ta stała
się bardzo popularna. W Stanach Zjednoczonych jest nawet standardem na stołach obok soli i
pieprzu. W płatkach często znajduje się duża ilość nasion. Możesz użyć gniecionego chili do
gotowania, na przykład do dań mięsnych lub jako przyprawę, obok soli i pieprzu.

Naga Bhut Jolokia płatki 10 g

Naga Bhut Jolokia płatki 10 g

Pachnące indyjskie papryczki są również nazywane Ghost chilli. Ich intensywne pieczenie będzie Cię prześladować przez dłuższy czas. Krótko mówiąc, naszych gniecionych płatków papryczki Naga Bhut Jolokia na pewno nie zapomnisz. Ich świeży owocowy smak przypomina zielone jabłka i morele, dzięki czemu idealnie komponuje się ze słodkimi lub owocowymi daniami.

Skład Naga Bhut Jolokia chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 5
Jednostki SHU 1 000 000
Kraj pochodzenia Indie
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 15,90 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Naga Bhut Jolokia płatki 10 g

Pierwsza papryczka na świecie, która przekroczyła granicę 1 miliona SHU.

Spiczasta gwiazda wśród papryczek. Jej ostrość dochodzi do 1 041 427 SHU. Przez długi czas, aż do 2007 roku, ta papryczka była uważana za najostrzejszą ze wszystkich. Jako pierwsza przekroczyła 1 milion SHU, wywołując prawdziwą wrzawę na świecie. Pięć lat później została skrzyżowana z czerwoną papryczką Habanero w Południowej Karolinie, tworząc obecną oficjalną rekordzistkę w zakresie najostrzejszej papryczki świata, wyhodowana Carolina Reaper z ostrością większą, niż sama Bhut Jolokia. Fakt, że Bhut Jolokia od 2016 roku nie znajduje się już nawet w pierwszej dziesiątce, pokazuje, że w świecie chili konkurencja ostrości trwa. 

Jednak nie daj się zwieść tej historii o jednej pokonanej papryczce. Jej intensywne i długotrwałe pieczenie namiesza w głowie wielu profesjonalistom chili.

Pod względem gatunkowym jest to hybryda Capsicum chinense (papryka chińska) i Capsicum frutescens (papryka krzewiasta). Pochodzi ona z Bangladeszu i jest uprawiana głównie w regionach Indii.

Indyjska pomoc w leczeniu oraz walce z dzikimi zwierzętami i duchami.

Jest również znana jako Naga Jolokia lub Ghost Chilli. Nazwa „ghost” (lub duch) ma związku z mitologią indyjską, która głosi, że człowiek po śmierci staje się duchem. Aby nie zamienić tego ducha w demona, Hindusi używali papryczek chili w swoich rytuałach. Przez wiele lat próbowali znaleźć najostrzejszą, która miałaby najlepszą ochronę przed demonami. Bhut Jolokia niezawodnie spełnił tę rolę.

Oprócz aromatyzowania wielu popularnych i tradycyjnych potraw, papryczka ta ma w Indiach wszechstronne zastosowanie ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. W medycynie jest stosowana jako środek homeopatyczny na szereg schorzeń, zwłaszcza żołądkowych. Dla miejscowych jest bohaterem zimą oraz latem. W zimnych porach roku konsumowana jest ze względu na działanie rozgrzewające, podczas gdy w tropikalnych upałach sprzyja wytwarzaniu potu, który skutecznie chłodzi i obniża temperaturę ciała. 

W północno-wschodnich Indiach Bhut Jolokia pomaga tubylcom wypędzać dzikie słonie. Dodają ją do wytwornic dymi lub nacierają nią ochronne płoty. Ogólnie rzecz biorąc, ta papryczka jest również używana w granatach dymnych lub w skutecznych gazach pieprzowych.

Bhut Jolokia w kuchni

Jeśli odważysz się na ten intensywnie piekący smak, w pierwszych chwilach poczujesz świeży owocowy smak, przypominający zielone jabłka i morele.

Papryczki Bhut Jolokia dodają długotrwałej, gorącej iskry do różnych sosów, chutney, dań curry, pizzy lub kurczaka. Dobrze komponują się z fermentowanymi warzywami, więc następnym razem, gdy zbierzesz za kiszenie ogórków, czy kapusty, nie zapomnij dodać szczypty tej papryczki. 

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu