Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Papryczki w całości

Papryczka suszona w całości pozwala nam dostarczyć chili do klientów przez cały rok. Suszenie jest
jedną z najstarszych metod konserwujących. Suszone papryczki chili są zwykle wolne od
szkodliwych patogenów i łatwe do przechowywania przez długi czas. Mają bardzo szeroki zakres
zastosowań. W różnorodnych potrawach, sosach, salsach lub wyłącznie jako przyprawa

New Mexican (Anaheim) chilli całe suszone 30 g

New Mexican (Anaheim) chilli całe suszone 30 g

Papryczki chili New Mexican lub Anaheim, dzięki swojej przeciętnej ostrości, są odpowiednie dla prawie całej rodziny. Po wysuszeniu owoce uzyskują typowy słodki, lekko dymny smak i nadają każdej potrawie bogaty czerwono-brązowy kolor. Dzięki większemu rozmiarowi nawet suszone w całości papryczki Anaheim po nawodnieniu idealnie nadają się do smażenia lub napełniania mieszankami mięsnymi, warzywnymi lub serowymi. 

Skład New Mexican chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 10 000
Kraj pochodzenia Meksyk
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 8,90 zł
 
Opis

New Mexican (Anaheim) chilli całe suszone 30 g

Klasyczna papryka ze szczyptą pikanterii 

Kiedy mówimy „rodzinna” papryczka, z pewnością mamy na myśli Anaheim. Jej przyzwoita ostrość jest odpowiednia dla każdego członka rodziny, a słodycz nada potrawom nowy smak i szczyptę pikantności, w której wszyscy przy stole się zakochają. Owoce mają około 15 cm wielkości, a ich ostrość wynosi około 500-2,500 SHU.

Papryki Anaheim należą do grupy odmian pochodzących z Nowego Meksyku, od których również wzięły swoją nazwę. Chilli tych odmian są na ogół mniej ostre i bardzo zbliżone do klasycznej zielonej, czerwonej lub białej papryki (należy tu również na przykład papryka Poblano). 

Odmiany te można używać w kuchni zarówno w postaci mniej dojrzałych zielonych papryczek, jak i w pełni dojrzałych czerwonych papryczek. Te są przeznaczone do suszenia. Dzięki suszeniu nabierają charakterystycznego słodkiego, lekko wędzonego smaku i nadają potrawom intensywny kolor od czerwonego do brązowego.

Historia rolnika i miłośnika chili 

Choć pochodzą z Meksyku, swoją nazwę zawdzięczają rejonowi Anaheim w Kalifornii, skąd około 1900 roku ich nasiona sprowadził Emilio Ortega, rolnik, odkrywca i miłośnik chili. Do dziś są tu powszechnie uprawiane. Dlatego czasami nazywane są kalifornijskimi chilli lub Magdalena.

Jako ciekawostka dodamy, że najczęściej znajdziesz papryczki Anaheim w zielonej formie w puszce. Ortega, który założył własną firmę zajmującą się przetwórstwem chili, odkrył tę metodę konserwowania zielonej papryki. Dziś jego firma o tej samej nazwie, Ortega, jest jednym z największych producentów meksykańskiej żywności.

Anaheim w kuchni 

Pokochasz je w gulaszach, zupach i sosach, daniach warzywnych oraz tradycyjnych potrawach meksykańskich, takich jak tammales czy enchiladas. Ich smak doskonale uzupełniają dojrzałe sery, wieprzowina, drób, kukurydza, pomidory, czarna fasola czy kminek i kolendra. A jeśli nie wytrzymasz bez chili nawet poranka, możesz z łatwością zjeść te papryki na śniadanie. Są pyszne w połączeniu z jajkami lub tzw. breakfast burritos, które są popularnymi meksykańskimi tortillami spożywanymi na śniadanie. Nadziewane kiełbasą, serem, jajkiem, fasolą, salsą i warzywami.

Aby uzyskać lepszy smak, zaleca się krótko smażyć paprykę Anaheim na rozgrzanej patelni przez około 10-20 sekund przed jej spożyciem. Możesz je również ponownie nawodnić, mocząc je w gorącej wodzie przez 20 minut.

Doskonałym przysmakiem jest nadziewana papryka Anaheim. Wystarczy je ponownie nawodnić, usunąć nasiona oraz napełnić mieszanką mięsa i sera. Tak nadzianą paprykę Anaheim panierować w bułce tartej lub cieście i usmażyć na patelni. Podawaj z ciepłym sosem pomidorowym lub chili.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu