
Przygotowanie
1 Najpierw przygotuj ciasto na rogaliki.
W misce wymieszaj mąkę, miękkie masło, śmietanę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie lekko lepkie, ale po chwili przestanie się kleić. Gotowe ciasto podzielić na trzy części i wstawić do lodówki do stężenia. Z zimnym ciastem będzie łatwiej pracować.
Kiedy ciasto będzie już w lodówce, zacznij robić nadzienie. Posiekaj orzechy włoskie w blenderze. Włóż je do garnka lub rondelka, dodaj cukier puder, mleko, tamaryszek i łyżeczkę mash Orange Habanero chilli. Gotuj wszystko powoli, ciągle mieszając, przez około trzy minuty.
Pozostaw gotowe nadzienie do ostygnięcia.
Stwardniałe ciasto wyjąć z lodówki. Rozetrzyj go w dłoniach, aby lekko pracowało. Na posypanym mąką wałku rozwałkuj ciasto w koło. Ciasto powinno mieć grubość ok. 4 mm. Pokrój gotowe koło na osiem części. Nałóż łyżkę nadzienia orzechowego na zewnętrzną krawędź i zwiń w rulon. Gotowy rogalik lekko zegnij i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Postępuj zgodnie z tą procedurą, aby zrobić inne rogaliki.
Gotowe rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec przez około 25 minut. Niech gotowe rogaliki całkowicie ostygną. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Przechowuj je w chłodzie.
Składniki
- Używane chilli
- łyżeczka Orange Habanero mash
- Ciasto na rogaliki
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 200 g kwaśnej śmietanki
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- Nadzienie orzechowe
- 300 g orzechów włoskich
- 100 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- 4 łyżki rumu
- jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Parametry
- Ilość porcji 20
- Czas przygotowania 45 min
- Czas gotowania 25 min