
Dalej
1 Wyciągnij masło co najmniej 3 godziny przed przygotowaniem ciasta. Musi być idealnie miękkie i mieć temperaturę pokojową. Tak przygotowane masło mieszamy z drobno zmielonymi orzechami włoskimi, cukrem pudrem, mąką pszenną i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami i z ciasta zrób gruby wałek. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około dwie godziny.
2 Gdy ciasto dojrzeje, wyjmujemy foremki orzechów laskowych (aluminiowe lub silikonowe) i wypełniamy je ¾. Zrób mały otwór w cieście w formie, aby zrobić miejsce na krem.
3 Piecz nadziewane foremki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
4 Podczas pieczenia orzechów w piekarniku przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijaj przez kilka minut blenderem ręcznym lub w robocie, dzięki temu zyska objętość. Zajmuje to około 10 minut. Następnie wymieszaj z masłem, cukrem, rumem i chilli proszkiem Birds Eye. Dokładnie wymieszaj i umieść w torebce cukierniczej z końcówką ozdobną z mniejszym otworem.
5 Po upieczeniu ostudzić foremki orzechów i wystukać je z foremek.
6 Do jednej połowy orzecha dodać trochę śmietanki i przykryć drugą połową orzecha. Gotowe odstawić przynajmniej do następnego dnia. Przechowuj w lodówce do Bożego Narodzenia.
- Używane chili
- ½ łyżeczki chili w proszku Birds eye
- ciasto
- 150 g ciasto
- 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 70 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka prażonego kakao
- Krem
- 100 g masła (temperatura pokojowa)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- Ilość porcji 30
- Czas przygotowania 15 min
- Czas gotowania 10 min