
Dalej
1 Obierz ziemniaki i zetrzyj połowę ziemniaków, a drobno zmiel drugą połowę. Starte ziemniaki włóż do wilgotnej szmatki i wyciśnij z nich większość płynu. Następnie przełóż puree ziemniaczane do dużej miski i dodaj zmiażdżony czosnek, majeranek, jajka, śmietanę, proszek chili Trinidad Scorpion Moruga, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj do masy gładką mąkę. Ciasto musi być nieco gęste, ale wystarczająco tłuste.
2 Na większej patelni rozgrzej olej, połóż na nim jedną miarkę ciasta i rozsmaruj na placek. Placek ziemniaczany smażymy z każdej strony przez około 2-3 minuty.
3 Gotowy placek ziemniaczany odsącz na serwetce i podawaj jeszcze ciepły.
Ingredience
- Używane chili
- 3 g płatków chili Trinidad Scorpion Moruga
- Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 33%
- gładka mąka do zagęszczania
- sól
- pieprz
- 0,5 l oleju do smażenia