Papryka proszek 30 g
Druga najpopularniejsza przyprawa, którą Kolumb przywiózł do nas z Ameryki
Słodka papryka ma zerową ostrość na samym początku skali ostrości Scoville'a i zaraz po pieprzu jest najczęściej używaną przyprawą w naszej kuchni. Nie wspominając o kuchni węgierskiej, gdzie jest nawet uważana za narodową przyprawę. Słodką mieloną paprykę uzyskuje się poprzez mielenie suszonych dojrzałych strąków Capsicum annuum, która występują w wielu odmianach. Przed mieleniem ze strąków są usuwane nasiona (nasiona dodają ostrości i są używane do przygotowania ostrej mielonej papryki).
Podobnie jak ziemniaki czy bakłażan, papryka przybyła do nas z Nowego Świata, czyli z Ameryki Środkowej. Została przywieziona do Europy (konkretnie do Hiszpanii) przez marynarzy podczas ich pierwszych rejsów odkrywczych. Pierwotnie była uprawiana jako roślina ozdobna w naszej strefie klimatu umiarkowanego. Zaczęła być używana do przyprawiania potraw na przełomie XVI i XVII wieku i stopniowo przenikała do kuchni całego świata.
Wysokiej jakości, ciemnoczerwona papryka mielona jest korzystna nie tylko dla dań, ale także dla naszego zdrowia
Słodka papryka ma lekko słodki smak i przyjemny aromat. Jakość papryki można rozpoznać na pierwszy rzut oka po jej kolorze - zawsze powinna być ciemnoczerwona (tak jak nasza).
Papryka roczna ceniona jest nie tylko jako przyprawa, ale także jako warzywo bogate w witaminy. Zawiera dużą ilość witaminy C, A, B2, B6 czy E i jest źródłem potasu, żelaza i innych dobroczynnych substancji. Papryczka dobrej jakości ma również szereg pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Wspomaga i przyspiesza trawienie, pomaga zwalczać wzdęcia, oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia ukrwienie. Działa przeciwzapalnie, głównie za sprawą zawartych w niej saponin, które mogą wiązać cząsteczki zapalne w przewodzie pokarmowym i zapobiegać ich wchłanianiu. Dla pozytywnego wpływu na nasze zdrowie niektórzy zalecają spożywanie pół łyżeczki mielonej papryki dziennie.
W kuchni jest świetna do wszystkiego, lecz uważaj na przygotowanie
Zaletą słodkiej mielonej papryki jest jej uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadaje potrawom przyjemny paprykowy posmak, wspaniały aromat i zniewalający kolor. Można ją dodawać do sosów i zup, do wytrawnych wypieków, domowych kiełbas, marynowanych serów, dressingów i dipów oraz oczywiście do mięs (od pieczonego kurczaka, kostki wieprzowe po gulasz).
Jej cenne właściwości najlepiej uwalniają się po podgrzaniu, ale zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie: nigdy nie dodawaj jej do potraw „na sucho” lub do zbyt gorącego oleju. Może szybko się przypalić i stać się gorzka. Zawsze posypywać, gdy mięso wypuści trochę soków lub bezpośrednio do sosu.