Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Chilli w proszku

Przyprawa chili w proszku to suszone papryczki chili zmiażdżone na bardzo drobny proszek.
Proszek chili ma długi okres trwałości, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku z dala
od ciepła i światła. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, nadaje potrawom pikantną ostrość z
typowym smakiem papryczki.

Papryka proszek 30 g

Papryka proszek 30 g

Słodka mielona papryka jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni, ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego warto postawić na naprawdę wysoką jakość. Nasza ciemnoczerwona mielona papryka nadaje potrawom przyjemny słodki smak i aromat oraz wyjątkowy kolor.

Skład Papryczkowy proszek 100 %.
Kraj pochodzenia Meksyk
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 6,90 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Papryka proszek 30 g

Druga najpopularniejsza przyprawa, którą Kolumb przywiózł do nas z Ameryki 

Słodka papryka ma zerową ostrość na samym początku skali ostrości Scoville'a i zaraz po pieprzu jest najczęściej używaną przyprawą w naszej kuchni. Nie wspominając o kuchni węgierskiej, gdzie jest nawet uważana za narodową przyprawę. Słodką mieloną paprykę uzyskuje się poprzez mielenie suszonych dojrzałych strąków Capsicum annuum, która występują w wielu odmianach. Przed mieleniem ze strąków są usuwane nasiona (nasiona dodają ostrości i są używane do przygotowania ostrej mielonej papryki). 

Podobnie jak ziemniaki czy bakłażan, papryka przybyła do nas z Nowego Świata, czyli z Ameryki Środkowej. Została przywieziona do Europy (konkretnie do Hiszpanii) przez marynarzy podczas ich pierwszych rejsów odkrywczych. Pierwotnie była uprawiana jako roślina ozdobna w naszej strefie klimatu umiarkowanego. Zaczęła być używana do przyprawiania potraw na przełomie XVI i XVII wieku i stopniowo przenikała do kuchni całego świata.

Wysokiej jakości, ciemnoczerwona papryka mielona jest korzystna nie tylko dla dań, ale także dla naszego zdrowia

Słodka papryka ma lekko słodki smak i przyjemny aromat. Jakość papryki można rozpoznać na pierwszy rzut oka po jej kolorze - zawsze powinna być ciemnoczerwona (tak jak nasza).

Papryka roczna ceniona jest nie tylko jako przyprawa, ale także jako warzywo bogate w witaminy. Zawiera dużą ilość witaminy C, A, B2, B6 czy E i jest źródłem potasu, żelaza i innych dobroczynnych substancji. Papryczka dobrej jakości ma również szereg pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Wspomaga i przyspiesza trawienie, pomaga zwalczać wzdęcia, oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia ukrwienie. Działa przeciwzapalnie, głównie za sprawą zawartych w niej saponin, które mogą wiązać cząsteczki zapalne w przewodzie pokarmowym i zapobiegać ich wchłanianiu. Dla pozytywnego wpływu na nasze zdrowie niektórzy zalecają spożywanie pół łyżeczki mielonej papryki dziennie.

W kuchni jest świetna do wszystkiego, lecz uważaj na przygotowanie 

Zaletą słodkiej mielonej papryki jest jej uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadaje potrawom przyjemny paprykowy posmak, wspaniały aromat i zniewalający kolor. Można ją dodawać do sosów i zup, do wytrawnych wypieków, domowych kiełbas, marynowanych serów, dressingów i dipów oraz oczywiście do mięs (od pieczonego kurczaka, kostki wieprzowe po gulasz).

Jej cenne właściwości najlepiej uwalniają się po podgrzaniu, ale zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie: nigdy nie dodawaj jej do potraw „na sucho” lub do zbyt gorącego oleju. Może szybko się przypalić i stać się gorzka. Zawsze posypywać, gdy mięso wypuści trochę soków lub bezpośrednio do sosu.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu