Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Papryczki w całości

Papryczka suszona w całości pozwala nam dostarczyć chili do klientów przez cały rok. Suszenie jest
jedną z najstarszych metod konserwujących. Suszone papryczki chili są zwykle wolne od
szkodliwych patogenów i łatwe do przechowywania przez długi czas. Mają bardzo szeroki zakres
zastosowań. W różnorodnych potrawach, sosach, salsach lub wyłącznie jako przyprawa

Pasilla chilli całe suszone 30 g

Pasilla chilli całe suszone 30 g

Suszone meksykańskie papryczki Pasilla na pierwszy rzut oka urzekną Cię ciemnozielono-czarnym kolorem, a po degustacji zaskoczą słodkim smakiem, w którym dominują rodzynki oraz nuty kakao i jagód. Przyjemna, łagodna gorączka sprzyja również ich wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni. Świetnie sprawdzą się zarówno w daniach na słono, jak i na słodko

Skład Pasilla chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 1
Jednostki SHU 2 500
Kraj pochodzenia Meksyk
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 13,90 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Pasilla chilli całe suszone 30 g

Papryczka, która wygląda i smakuje jak rodzynka 

Powstają w wyniku suszenia ciemnozielonej papryki Chilaca. Słowo „pasilla” pochodzi od hiszpańskiego słowa „pasilla”, które dosłownie oznacza „mały rodzynek”. I chociaż to chili nie jest małe, pod względem wyglądu i smaku jest zbliżone do rodzynek. Suszona papryka ma kolor od ciemnobrązowego do czarnego i pomarszczoną powierzchnię. Oprócz nuty kakao i jagód, w słodkim smaku można również rozpoznać rodzynki. Ze względu na ciemny kolor nazywane są również „Chile Negro” lub „Mexican Negro”.

Bardzo długie i zielono-czarne 

Mają bardzo łagodną i przyjemną ostrość ok. 1000–2,500 SHU, co czyni je papryką odpowiednią do codziennego gotowania i cateringu, nawet dla tych, którzy na co dzień nie potrzebują chili. Rzekomo pochodzą z meksykańskiego regionu Puebla (podobnie jak papryka Poblano, z której po wysuszeniu powstają Ancho i Mulato).

Papryczki odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) mają cienki, podłużny kształt przypominający strąk fasoli lub grochu. Mają około 15-20 cm długości i po osiągnięciu dojrzałości zmieniają kolor z ciemnozielonego na zielono-czarny. Ten kolor jest nietypowy dla papryki meksykańskiej, ponieważ większość z nich w stanie dojrzałym jest czerwona lub brązowa. 

Spróbuj papryki Pasilla do wszystkich meksykańskich specjałów 

W Meksyku razem z paprykami Ancho i Mulato wchodzą w skład tzw. „Świętej Trójcy” lokalnej kuchni. Można je znaleźć głównie w sosie „mole” i enchiladas oraz w innych daniach meksykańskich, takich jak burrito czy quesadillas. Idealnie wyróżniają się również w sosach śmietanowych (szczególnie tych podawanych z rybą), w siekanej, duszonej wołowinie czy w zupie kukurydzianej.

Papryczki Pasilla odgrywają kluczową rolę w tradycyjnym meksykańskim specjale „Taco Soup”, gęstej zupie z wołowiną, fasolą, chilli i kukurydzą, która podawana jest posypana cheddarem i polana kwaśną śmietaną. Przygryza się do niej tortilla chipsy.

Papryczki Pasilla zaskoczą Cię wspaniałym smakiem w połączeniu z mięsem kaczki, koprem włoskim, owocami, czosnkiem, miodem, jagnięciną, meksykańskim oregano czy grzybami i owocami morza. Krótko mówiąc, miłośnicy lekko ostrego chili o zniewalającym smaku w daniach na słono i słodko znajdą coś dla siebie. 

Z nawodnionej papryki Pasilla (po prostu namocz suszone papryczki w gorącej wodzie maksymalnie na 15-20 minut), po zmiażdżeniu lub zmieszaniu stworzysz smaczną i lekko pikantną bazę do sosów, salsy, marynat czy zup. Co ciekawe, zgodnie z meksykańskimi recepturami papryczkę tą dodaje się zmieloną do zup aż na koniec, tuż przed podaniem. Mięso gotowe do faszerowania i grillowania lub pieczenia można również posmarować mieloną paprykę Pasilla.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu