Pasilla chilli w proszku 9 g
Papryczka, która wygląda i smakuje jak rodzynka
Powstają w wyniku suszenia ciemnozielonej papryki Chilaca. Słowo „pasilla” pochodzi od hiszpańskiego słowa „pasilla”, które dosłownie oznacza „mały rodzynek”. I chociaż to chili nie jest małe, pod względem wyglądu i smaku jest zbliżone do rodzynek. Suszona papryka ma kolor od ciemnobrązowego do czarnego i pomarszczoną powierzchnię. Oprócz nuty kakao i jagód, w słodkim smaku można również rozpoznać rodzynki. Ze względu na ciemny kolor nazywane są również „Chile Negro” lub „Mexican Negro”.
Bardzo długie i zielono-czarne
Mają bardzo łagodną i przyjemną ostrość ok. 1000–2,500 SHU, co czyni je papryką odpowiednią do codziennego gotowania i cateringu, nawet dla tych, którzy na co dzień nie potrzebują chili. Rzekomo pochodzą z meksykańskiego regionu Puebla (podobnie jak papryka Poblano, z której po wysuszeniu powstają Ancho i Mulato).
Papryczki odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) mają cienki, podłużny kształt przypominający strąk fasoli lub grochu. Mają około 15-20 cm długości i po osiągnięciu dojrzałości zmieniają kolor z ciemnozielonego na zielono-czarny. Ten kolor jest nietypowy dla papryki meksykańskiej, ponieważ większość z nich w stanie dojrzałym jest czerwona lub brązowa.
Spróbuj papryki Pasilla do wszystkich meksykańskich specjałów
W Meksyku razem z paprykami Ancho i Mulato wchodzą w skład tzw. „Świętej Trójcy” lokalnej kuchni. Można je znaleźć głównie w sosie „mole” i enchiladas oraz w innych daniach meksykańskich, takich jak burrito czy quesadillas. Idealnie wyróżniają się również w sosach śmietanowych (szczególnie tych podawanych z rybą), w siekanej, duszonej wołowinie czy w zupie kukurydzianej.
Papryczki Pasilla odgrywają kluczową rolę w tradycyjnym meksykańskim specjale „Taco Soup”, gęstej zupie z wołowiną, fasolą, chilli i kukurydzą, która podawana jest posypana cheddarem i polana kwaśną śmietaną. Przygryza się do niej tortilla chipsy.
Papryczki Pasilla zaskoczą Cię wspaniałym smakiem w połączeniu z mięsem kaczki, koprem włoskim, owocami, czosnkiem, miodem, jagnięciną, meksykańskim oregano czy grzybami i owocami morza. Krótko mówiąc, miłośnicy lekko ostrego chili o zniewalającym smaku w daniach na słono i słodko znajdą coś dla siebie. Możesz również posypać mieloną paprykę Pasilla mięso gotowe do faszerowania i grillowania lub pieczenia