Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Chilli w proszku

Przyprawa chili w proszku to suszone papryczki chili zmiażdżone na bardzo drobny proszek.
Proszek chili ma długi okres trwałości, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku z dala
od ciepła i światła. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, nadaje potrawom pikantną ostrość z
typowym smakiem papryczki.

Pasilla chilli w proszku 9 g

Pasilla chilli w proszku 9 g

Proszek z mielonej meksykańskiej papryczki Pasilla, w którym dominują rodzynki oraz nuty kakao i jagód, na pierwszy rzut oka zachwyca ciemnym kolorem, który przekazuje wszystkim słonym i słodkim potrawom. Przyjemna, łagodna gorączka sprzyja również wszechstronnemu zastosowaniu tego chili w kuchni.

Skład Pasilla chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 1
Jednostki SHU 2 500
Kraj pochodzenia Meksyk
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 6,90 zł
 
Opis

Pasilla chilli w proszku 9 g

Papryczka, która wygląda i smakuje jak rodzynka 

Powstają w wyniku suszenia ciemnozielonej papryki Chilaca. Słowo „pasilla” pochodzi od hiszpańskiego słowa „pasilla”, które dosłownie oznacza „mały rodzynek”. I chociaż to chili nie jest małe, pod względem wyglądu i smaku jest zbliżone do rodzynek. Suszona papryka ma kolor od ciemnobrązowego do czarnego i pomarszczoną powierzchnię. Oprócz nuty kakao i jagód, w słodkim smaku można również rozpoznać rodzynki. Ze względu na ciemny kolor nazywane są również „Chile Negro” lub „Mexican Negro”.

Bardzo długie i zielono-czarne 

Mają bardzo łagodną i przyjemną ostrość ok. 1000–2,500 SHU, co czyni je papryką odpowiednią do codziennego gotowania i cateringu, nawet dla tych, którzy na co dzień nie potrzebują chili. Rzekomo pochodzą z meksykańskiego regionu Puebla (podobnie jak papryka Poblano, z której po wysuszeniu powstają Ancho i Mulato).

Papryczki odmiany Capsicum annuum (papryka roczna) mają cienki, podłużny kształt przypominający strąk fasoli lub grochu. Mają około 15-20 cm długości i po osiągnięciu dojrzałości zmieniają kolor z ciemnozielonego na zielono-czarny. Ten kolor jest nietypowy dla papryki meksykańskiej, ponieważ większość z nich w stanie dojrzałym jest czerwona lub brązowa. 

Spróbuj papryki Pasilla do wszystkich meksykańskich specjałów 

W Meksyku razem z paprykami Ancho i Mulato wchodzą w skład tzw. „Świętej Trójcy” lokalnej kuchni. Można je znaleźć głównie w sosie „mole” i enchiladas oraz w innych daniach meksykańskich, takich jak burrito czy quesadillas. Idealnie wyróżniają się również w sosach śmietanowych (szczególnie tych podawanych z rybą), w siekanej, duszonej wołowinie czy w zupie kukurydzianej.

Papryczki Pasilla odgrywają kluczową rolę w tradycyjnym meksykańskim specjale „Taco Soup”, gęstej zupie z wołowiną, fasolą, chilli i kukurydzą, która podawana jest posypana cheddarem i polana kwaśną śmietaną. Przygryza się do niej tortilla chipsy.

Papryczki Pasilla zaskoczą Cię wspaniałym smakiem w połączeniu z mięsem kaczki, koprem włoskim, owocami, czosnkiem, miodem, jagnięciną, meksykańskim oregano czy grzybami i owocami morza. Krótko mówiąc, miłośnicy lekko ostrego chili o zniewalającym smaku w daniach na słono i słodko znajdą coś dla siebie. Możesz również posypać mieloną paprykę Pasilla mięso gotowe do faszerowania i grillowania lub pieczenia

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu