
Dalej
1 Na dużej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i posypać marchewką oraz burakami pokrojonymi w drobną kostkę. Chwilę smażymy. Gdy warzywa zaczną pachnieć dodaj pokrojony w plastry seler, a po chwili dodaj wino i duś na wolnym ogniu. Dodaj mięso, mieszaj drewnianą łyżką, żeby nie było dużych grudek. Następnie dodajemy do smaku 3 łodyżki rozmarynu, przyprawę chili, sól, a także pomidory i bulion. Przykryj i gotuj przez około 30 minut. Posmakuj i ewentualnie dopraw.
2 W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie wylej wodę, dodaj miękkie masło i pozwól mu się rozpuścić. Dodaj gorące mleko i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj 3/4 drobno startego sera.
3 Posmaruj naczynie do pieczenia lub blachę olejem i rozłóż na niej mieszankę mięsną. Na mięsie ułóż całość i posyp resztą sera. Dodaj rozmaryn na górze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz na złoty kolor, około 30 minut.
- Używane chili
- 1 łyżka proszku chili S17
- Składniki
- 800 g mielonej wołowiny
- 400 g gniecionych pomidorów w puszce
- 150 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wina
- 6 kawałków rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera
- 1 cebule
- 1 marchewka
- 1 burak
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta oleju
- 10 ziemniaków
- 200 ml mleka
- 50 g rozmarynu
- 50 g parmezanu
- Ilość porcji 6
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 30 min