
Dalej
1 Bułki do hamburgerów kroimy poziomo i smażymy na złotobrązowy kolor na patelni przekrojoną stroną, około 2-3 minuty. Złóż bułki, aby utrzymały ciepło.
2 Rukolę opłukać i odsączyć. Awokado pokroić, usunąć pestkę, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kolendrę opłukać, odciąć łodygi i pozwolić, aby liście ociekały. Pokrój limonkę na pół i zmiażdż czosnek nożem
3 Umieść kurczaka między 2 dużymi kawałkami folii spożywczej i ubij tłuczkiem do mięsa na grubość około ½ - ¾ cm. Staramy się równomiernie ubijać mięso.
4 Na głębokim talerzu wymieszać mąkę z przyprawami, ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Na kolejnym głębokim talerzu ubijemy 1 jajko, a na trzecim głębokim talerzu będziemy mieli bułkę tartą. Posolić, popieprzyć i opanierować mięso jak kotlety (w kolejności: mąka, jajka, bułka tarta).
5 Na tej samej patelni, na której upiekliśmy bułki do hamburgerów, podgrzej 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Smaż opanierowane plastry kurczaka na złoty kolor, 3-5 minut z każdej strony. Niech gotowy kurczak ocieknie na papierową serwetkę.
6 Przygotować sos aji amarillo: W misce wymieszać przecier aji amarillo, majonez, kolendrę, sok z limonki, czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Wlej 2 łyżki sosu do dużej miski (użyjesz jako sos do sałatek), a resztę wykorzystamy na kanapki.
7 Rukolę wrzucić do dużej miski z 2 łyżkami sosu i wymieszać.
8 Piersi z kurczaka przekroić na pół i do każdej bułki włożyć 2 kawałki mięsa. Skrop sosem aji amarillo, dodaj awokado i garścią rukoli. Przykryj drugą połową bułki.
9 Kanapki podaje się z pozostałą rukolą.
- Używane chili
- 1 łyżeczka przecieru Aji Amarillo
- Składniki
- 2 bułki na burgery
- 1 limonka
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 140 g rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 awokado
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki oregána
- 55 g majonezu
- 7 g kolendry
- 1/2 šálku szklanki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- jajka do pakowania
- Oliwa z oliwek
- Sól
- pieprz
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 10 min
- Czas gotowania 20 min