
Dalej
1 Wędzone kolano wieprzowe włożyć do garnka i zalać wodą. Dodaj kulki kminku, pieprzu i ziela angielskiego, sól i pieprz. Zamknij pokrywkę, zagotuj wodę i gotuj przez 30 minut. Podczas gdy kolano się gotuje, pokrój czerwoną kapustę. Pokrojoną kapustę posypać cukrem, zalać octem balsamicznym, dodać mielony cynamon i sól. Wszystko wymieszaj i zetrzyj kapustę. Na sam koniec dodajemy starte jabłka, które mieszamy z kapustą. Gdy kolano będzie ugotowane, połóż całą kapustę na blasze do pieczenia i połóż na niej ugotowane kolano. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 2 godziny. W trakcie pieczenia ciągle mieszaj z kapustą
2 Po dwóch godzinach wyjmij tacę i natrzyj kolano miodem zmieszanym z mashem chilli Naga Bhut Jolokia. Natarte kolano włożyć z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez kolejne 15 minut. Miód pięknie się roztapia i tworzy na skórze słodko-pikantną skórkę. Po upieczeniu pokrój kolano na porcje i podawaj z zasmażaną kapustą, piklami i musztardą.
- Używane chilli
- 1 łyżeczka mashu chilli Naga Bhut Jolokia
- Składniki
- 1 większe wędzone kolano wieprzowe
- 1 łyżka kminku
- 10 kulek całego pieprzu
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól pieprz
- 1 główka czerwonej kapusty
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 3 jabłka
- 3 łyżki miodu ogórek + musztarda
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 120 min