
Dalej
1 Cebulę czerwoną podsmażyć na oleju na patelni na złoty kolor. Po usmażeniu cebuli dodaj zmiażdżony czosnek i chwilę smaż. Następnie dodaj przecier pomidorowy, imbir, mieloną paprykę, paprykę słodką, proszek chili Naga Bhut Jolokia, miód chili i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut.
2 Pokrój żeberka na mniejsze kawałki i posól je dokładnie ze wszystkich stron. Posmaruj je przygotowanym sosem. Marynowane żeberka pozostaw w lodówce przez 1 godzinę. Po marynowaniu żeberek podlej je wodą i owiń blachę folią aluminiową lub przykryj pokrywką.
3 Piecz 4 godziny w piekarniku nagrzanym do 120°C. Po upieczeniu zdejmij folię, posmaruj żeberka pozostałym sosem i piecz w piekarniku w temperaturze 250°C przez 30 minut. Po upieczeniu podawać z pieczywem, kiszoną kapustą, ogórkiem i pomidorkiem koktajlowym. Możesz użyć reszty wywaru jako sosu.
- Używane chili
- 1 łyżka proszku Naga Bhut Jolokia
- 200 ml miodu chili
- Składniki
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka wody
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 190 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200 ml wody
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 90 min
- Czas gotowania 30 min