
Dalej
1 Jeśli w lodówce nie mamy wcześniej ugotowanej kaszy, zacznijmy od namoczenia jej dzień wcześniej. Następnego dnia gotujemy ją delikatnie w osolonej wodzie (ok. 1 godz.), przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2 Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodaj pieczarki, przyprawy i smaż, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Dodaj pokrojone liście buraków, w tym łodygi i chwilę smaż.
3 Skrop sosem sojowym i dopraw solą według uznania. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Posyp płatkami, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Ostudź.
4 Papryki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usuwamy nasiona. Umyj bakłażana, osusz go i odetnij szypułkę. Wykładamy blachę do pieczenia papierem do pieczenia, kładziemy na niej paprykę powierzchnią cięcia do dołu i na blasze również kładziemy bakłażan. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy, aż na papryce pojawią się ciemne pęcherze. Zawiń ją do większego kawałka folii. Podobnie jak bakłażan.
5 Gdy oba będą zaparzone, rozpakuj folię i zdejmij skórki zarówno z papryki jak i z bakłażana. Miąższ z obu przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dopraw sokiem z cytryny, solą czosnkową i sosem Red Cayenne. Skrop oliwą z oliwek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
6 Sprawdź ciasto na klopsiki. Jeśli nie jest zbyt spójne, dodaj trochę bułki tartej. Zrób 10 klopsików, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je odrobiną oliwy z oliwek. Rozprowadź pędzelkiem i umieść blachę w rozgrzanym piekarniku. Piecz około 25-30 minut.
- Używane chili
- 1 łyżka przecieru Red Cayenne
- Tapenada
- 8 czerwonych papryczek
- 1 mniejszy bakłażan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta soku z cytryny
- 1 szczypta soli czosnkowej
- 1 szczypta soli
- 1 pietruszki
- Hamburgery grzybowe
- 300 g pieczarek
- 260 g gotowanej kaszy jęczmiennej
- 5 łyżek drobnej owsianki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 liście z buraka
- 1 łyżka majeranku
- 1 szczypta mielonego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Ilość porcji 3
- Czas przygotowania 95 min
- Czas gotowania 30 min