
Przygotowanie
1 Aby uzyskać pikantne latte z dyni, najpierw musisz przygotować puree z dyni.
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, włożyć do formy do pieczenia, skropić olejem i piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut, aż dynia zmięknie. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli poczujesz, że w puree są małe grudki, przelej puree przez sitko. Tak przygotowane puree z dyni można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Może się przydać np. do robienia gnocchi z dyni.
Następnie musisz mieć gotową mieszankę przypraw do latte z dyni. Przygotuj zmielone przyprawy. Całe przyprawy zmiel w moździerzu lub zmiksuj w blenderze. Następnie wymieszaj wszystkie przyprawy razem z proszkiem chilli Pasilla w misce. Mieszankę przypraw włóż do dobrze zamkniętego słoika, w którym wystarczy na kilka miesięcy.
Aby uzyskać pikantne latte z dyni, przygotuj espresso w ekspresie do kawy, ubij mleko za pomocą dyszy parowej. Alternatywnie podgrzej mleko i ubij je trzepaczką do mleka.
Przygotuj większą szklankę, włóż łyżkę puree z dyni, łyżkę syropu klonowego, dodaj mieszankę przypraw, ekstrakt waniliowy i espresso. Wszystko dokładnie wymieszaj. Napełnij szklankę ubitym mlekiem.
Możesz też udekorować pikantne latte z dyni bitą śmietaną i startą gorzka czekoladą z chilli Naga Bhut Jolokia.
Składniki
- Używane chilli
- 1 łyżeczka chilli w proszku Pasilla
- gorzka czekolada z chilli Naga Bhut Jolokia
- Składniki
- łyżka puree z dyni
- łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki mieszanka przypraw do latte z dyni
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- espresso
- ubite mleko
- Mieszanka przypraw do latte dyni
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielone ziele angielskie
- Puree z dyni
- ½ dyni Hokkaido
- łyżka oleju
- Do dekoracji
- bita śmietana w sprayu
- cały cynamon
Parametry
- Ilość porcji 1
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 30 min