
Dalej
1 Cebulę pokroić na bardzo małe kawałki i zeszklić na odrobinie oleju. Następnie dodajemy ją do mięsa. Posól, posyp bułką tartą i dodaj jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Podziel całość na 8 części i uformuj większe kulki.
2 Cebulę kroimy w paski, czosnek rozdrabniamy płaskim nożem i siekamy. Do formy do pieczenia wlej trochę oleju, posyp cebulą i czosnkiem. Papryki należy umyć i również pokroić w paski. Połóż je na cebuli. Wymieszaj przecier pomidorowy z tymiankiem, odrobiną chili Bird's eye, solą i pół szklanki wody. Polać papryczki sosem i dodaj do klopsików
3 Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Placki z tortilli pokrój w trójkąty i usmaż z obu stron na suchej patelni
- Używane chili
- 1 łyżka Bird´s eye w proszku
- Składniki
- 600 g mielonej wołowiny
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- Mieszanka paprykowa
- 600 g przecieru pomidorowego
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 ks cebula
- 1 szczypta tymianku
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 4 szt. tortilli
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 30 min