
Dalej
1 Na dużej patelni (najlepiej w woku) podgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj posiekaną na mniejsze kawałki paprykę i smaż wszystko przez około 5 minut. Później dodaj zmiażdżony czosnek i podsmaż przez chwilę, aby nadał zapachu potrawie. Dodaj ryż, którego nie płucz, i gotuj na małym ogniu. Na koniec wszystko polej sosem pomidorowym z ciepłą wodą.
2 Do całości dodaj sól, pieprz i łyżkę płatków chilli Birds eye. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj, aż ryż będzie miękki. Może to zająć około 30 minut. W razie potrzeby możesz dolać trochę więcej wody.
3 Pod koniec gotowania dodaj krewetki i pozostaw na ogniu przez około 10 minut.
4 Podczas podawania skrop sokiem z limonki i posyp startym serem cheddar.
- Używane chili
- 1 łyżka płatków chili Bird eye
- Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliweack
- 1 większa cebula
- 2 żółte papryki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 800 g sosu pomidorowego
- 200 ml wody
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 250 g krewetek (ugotowanych i bez skorupek)
- 1 garść posiekanej kolendry
- ½ soku z limonki
- 1 garść sera cheddar do posypania
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 45 min