Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Policzki wołowe w czerwonym winie z puree ziemniaczanym

Policzki wołowe w czerwonym winie z puree ziemniaczanym

Przygotowanie

1 Na patelni, na średnim ogniu, powoli smaż boczek, aż będzie chrupiący. Gdy bekon jest gotowy, włóż go do miski, zwiększ ogień i rozgrzej patelnię. Oczyszczone i oskórowane policzki połóż na rozgrzanej patelni. Pozwól im opiec z każdej strony. Po usmażeniu policzków na patelnię wlać oliwę i usmażyć na niej pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy warzywa zaczną się złocić, dodaj drobno posiekaną szalotkę i większe kawałki czosnku. Podsmaż wszystko jeszcze raz, aby szalotka zmieniła kolor na złoty. Ale uważaj, aby niczego nie przypalić, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Gdy baza warzywna będzie gotowa, dodaj 1 łyżeczkę zacieru chilli Scorpion Moruga i przecieru pomidorowego. Mieszaj i smaż na małym ogniu przez około minutę.
2 Po upieczeniu chilli i puree zwiększyć moc płomienia i dodać dobrej jakości czerwone wino. Zagotuj wino, aby wyparował cały alkohol. Baza warzywna ładnie zgęstnieje. Policzki ponownie ułożyć na tak przygotowanym podłożu, doprawić solą i pieprzem, dodać smażony boczek, przyprawy i zioła i wszystko przykryć bulionem. Lekko mieszamy i dusimy policzki pod przykryciem na niższym ogniu przez około 2-3 godziny. To zależy od jakości mięsa. Mieszaj od czasu do czasu z mięsem i sosem i sprawdź, czy mięso jest gotowe lub dodaj trochę bulionu. Pod koniec gotowania przygotować tłuczone ziemniaki i podsmażyć pieczarki na patelni z masłem. Gdy policzki będą gotowe, wyjmij je z bazy warzywnej wraz z kulkami przyprawowymi i gałązkami. Całą bazę warzywną przełóż do drobnego sitka i odcedź. Gotowy sos gotujemy przez chwilę i w razie potrzeby doprawiamy solą. Do podania udekoruj pieczonymi grzybami, tymiankiem i podawaj z czerwonym winem.

Składniki

  • Używane chilli
  • 1 łyżeczka chilli mash Scorpion Moruga
  • Danie główne
  • 200 g boczku
  • 1 kg policzki wołowe od młodego byka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 markwi
  • 3 pietruszki
  • ½ małego seleru
  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g puree pomidorowe
  • 0,7 l czerwonego wina gatunkowego (Pinot Noir / Pinot noir)
  • sól, pieprz
  • 5 całego pieprzu
  • 5 ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 l rosółu wołowego
  • Dodatek
  • tłuczone / puree ziemniaczane
  • Do dekoracji
  • małe pieczarki smażone na złoty kolor na maśle
  • świeży tymianek

Parametry

  • Ilość porcji 6
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas gotowania 180 min

video

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu