
Dalej
1 W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko, posiekane zioła, drobno pokrojony bekon, starty parmezan, sól, pieprz, płatki chili Habanero, oliwę i bułkę tartą.
2 Wszystko dokładnie wymieszaj, aby mikstura pięknie się połączyła. Po dokładnym wymieszaniu całości uformuj z niej mniejsze kulki. Jeśli twoje ciasto się rozpada, dodaj trochę więcej bułki tartej. Uformowane kulki smażymy ze wszystkich stron na patelni na oliwie z oliwek. Następnie usmażone kulki umieść w naczyniu do pieczenia.
3 Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej zmiażdżony czosnek. Gdy czosnek będzie gotowy, dodaj przecier pomidorowy i smaż przez około 15 minut. Na koniec dodaj posiekane zioła, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
4 Gotowym sosem polej klopsiki. Obracaj każdą kulką, aby sos dostał się pod nie, a kulki nie przykleiły się do talerza. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 1 godzinę.
5 Po 1 godzinie wyjmij blachę z piekarnika i zetrzyj resztę parmezanu na kulki z sosem. Następnie piecz przez około 20 minut.
6 Klopsiki podawaj z sosem pomidorowym z makaronem tagliatelle, listkami bazylii i tartym parmezanem.
- Używane chili
- płatków Habanero płatków Habanero
- Klopsy
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 posiekane cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 garść posiekanego oregano
- 1garść posiekanej natki pietruszki
- 1garść posiekanej bazylii
- 1garść posiekanego tymianku
- 1garść posiekanej szałwii
- 100 g boczku
- 70 g parmezanu
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek oliwy z oliwek do pieczenia
- Sos
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l przecieru pomidorowego
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 garść posiekanego tymianku
- 1 szczypta soli i pieprzu
- Do podania
- 500 g makaron Taglilette
- 1 garść bazylii
- 1 garść parmezanu do posypania
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 60 min