Red Birds Eye chilli mash 200 ml
Poznaj główną gwiazdę słynnego sosu
Tym razem żaden sos, ale sama papryczka. Mniejsze, stożkowate, podłużne papryki (o długości około 4 cm), znane z ich krzewiastego wzrostu, pochodzą z Meksyku. Zostały nazwane na cześć lokalnego miasta Tabasco. W miarę dojrzewania oferują różnorodną gamę kolorów. Zmieniają się od jasnożółto-zielonego w stanie niedojrzałym, przez żółto-pomarańczowe do jaskrawoczerwonych u pełni dojrzałych owoców.
Papryka Tabasco to odmiana Capsicum frutescens (papryka krzewiasta). W stanie wysuszonym znana jest jako Red Amazon. Chociaż osiąga średnią ostrość około 30 000-50 000 SHU, może nadać Twojemu jedzeniu naprawdę ostry smak. Podobnie jak niektóre inne papryki tej odmiany (np. Bird's Eye), jej owoce rosną w górę. Ich smak jest lekko wędzony. Świeże papryczki Tabasco, w przeciwieństwie do większości innych papryczek chilli, są zaskakująco soczyste.
Papryki Tabasco nie zawsze były łatwe w uprawie. W latach 60. XX wieku większość obszarów upraw została zaatakowana przez tak zwany wirus mozaiki tytoniu. Dlatego w latach 70. wyhodowano nową odmianę Greenleaf Tabasco, odporną na inwazję przez podobne wirusy. Obecnie te papryki są najczęściej uprawiane w Ameryce Środkowej i Południowej
Płynny przysmak Tabasco
Papryczki Tabasco nadają się, także ze względu na swoją soczystość, do przyrządzania różnego rodzaju dipów, salsy, marynat czy do dań mięsnych. Oczywiście również do przygotowania sosu Tabasco, który jest jednym z najbardziej znanych zimnych sosów na świecie.
Słynny sos Tabasco został po raz pierwszy wyprodukowany przez rodzinę McIlhenn na wyspie Avery w Luizjanie w 1868 roku. Od tego czasu do niedawna uprawiano tam wszystkie papryki używane do produkcji tego sosu. Ze względu na coroczne huragany i wahania pogody, z jakimi boryka się Luisiana, a także stale rosnące zapotrzebowanie na ten sos, rodzina McIlhenn rozpoczęła współpracę z rolnikami, którzy rozszerzyli uprawę tej papryki na Amerykę Południową i Środkową, gdzie większość produkcja stopniowo się przenosiła
Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.