Red Cayenne chilli mash 200 ml
Papryczka chili jak malowana
Jak opisałbyś klasyczną papryczkę chili? Czerwona podłużna, spiczasta i zakrzywiona? Czy wiesz, że to właśnie papryczka Cayenne? To ona charakteryzuje się tym typowym wyglądem. Dlatego też, zwłaszcza za granicą, termin Cayenne jest często używany w odniesieniu do wszelkiego rodzaju papryczek chili.
Z pewnością znasz ją w powszechnie dostępnej formie mielonej jako pieprz Cayenne. To niepoprawne określenie powstało w przeszłości w wyniku niewłaściwego tłumaczenia oryginalnej angielskiej nazwy Cayenne pepper, gdzie „pepper” nie oznacza pieprzu, ale ogólną nazwę papryczki.
Chociaż papryczka Cayenne nie ma wyraźnego, silnego smaku, jest bardzo popularna ze względu na różnorodność ostrości, jaką oferuje. Na świecie istnieje około 100 hybrydowych wariacji tego chili. Możesz natknąć się na łagodniejszą papryczkę Cayenne, która ma około 30 000 SHU i naprawę na ostrą do 90 000 SHU. Zależy to od klimatu, w którym rośnie papryczka. Cayenne z bardzo ciepłych rejonów jest bardziej ostra i odwrotnie, gdy pogoda jest nieco chłodniejsza, papryczka staje się delikatniejsza w smaku.
Została nazwane na cześć Cayenne, stolicy Gujany Francuskiej w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Obecnie rośnie głównie w regionach tropikalnych i subtropikalnych, a komercyjne uprawy są najczęściej w Indiach, Meksyku, na wschodzie Afryce i w Stanach Zjednoczonych.
Z Cayenne w kuchniach świata
Czy do większości posiłków używasz mielonej, czerwonej papryczki (słodkiej lub ostrej)? Co powiesz na wymianę jej na Cayenne? Nadaje potrawie równie mocną pomarańczową barwę, ostry smak, a dodatkowo dodaje odpowiedniej pikanterii.
Papryczki Cayenne są używane w wielu kuchniach świata. W Meksyku są częścią enchilad i sosów, w kuchni chińskiej dodają smaku typowym pieczonym daniom mięsnym i warzywnym, w Tajlandii curry, a w Indiach chutney. Ogólnie są integralną częścią wielu ostrych sosów, zwłaszcza tych, w których jako konserwant stosowany jest ocet winny.
Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.