Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Płynny przecier

Ten rodzaj chili jest popularny w Stanach Zjednoczonych oraz Azji, ale trudno go znaleźć w Europie.
Świeże papryczki chili (zwykle 85-90% gotowego produktu) rozdrabnia się razem z solą i
pozostawia do fermentacji minimalnie przez 2 do 6 miesięcy. Ekstrakt ze skórki, nasion i miąższu
zapewni intensywny i bogaty smak. Idealny do gotowania.

Red Habanero chilli mash 100 ml

Red Habanero chilli mash 100 ml

Egzotyczny smak płynnego przecieru chili ze świeżej, czerwonej Habanero zapewni Ci rozrywkę! W tych fermentowanych papryczkach wyraźnie wyróżnia się pikantność oraz ich słodki owocowy smak z nutami kokosa, żółtego melona, papai i jagód. 

Skład Czerwone Habanero chilli papryczki, sól, kwas octowy.
Ostrość
  • 4
Jednostki SHU 300 000
Kraj pochodzenia Ekwador
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 17,90 zł
W magazynie Expedujeme 05.04.2024
Opis

Red Habanero chilli mash 100 ml

Kiedy myślisz o idealnym chili… 

Papryczki Habanero łączą w sobie wszystko, czego chcesz od dobrego chili. Są bardzo ostre, więc na pewno nie pozbawią Cię prawdziwego uczucia pieczenia, mają specyficzny smak z nutami owoców tropikalnych i są u nas powszechnie dostępne.

Habanero to odmiana Capsicum chinense (chińska papryczka), która pochodzi z Karaibów, w szczególności z Kuby. Stamtąd papryczka dotarła między innymi do Jukatanu w Meksyku, gdzie zbierane jest około 1500 ton rocznie. Osiąga wysoką ostrość w zakresie 200 000-300 000 SHU. Szczególnie interesująca jest skala kolorów, którą można zaobserwować w przypadku tych papryczek. Od jasnozielonego w niedojrzałych owocach stopniowo przechodzą w typową pomarańczowo-czerwoną barwę. Jednak można również zobaczyć Habanera w kolorze różowym, brązowym, ciemnozielonym i białym.

Przez skrzyżowanie czerwonej papryczki Habaner i Bhut Jolokia w 2012 roku powstała w Karolinie Południowej Carolina Reaper, obecnie najostrzejsze chili na świecie.

Papryczka o smaku owoców tropikalnych 

Karaibskie pochodzenie nadało papryczce Habanero nie tylko samą nazwę, która wywodzi się od hiszpańskiej nazwy Havana, ale także egzotyczny profil smakowy. Ma intensywny kwiatowy aromat, a w smaku można wyraźnie rozpoznać kokos, żółty melon, papaję i nuty jagód. Niektórzy odnajdują w jej smaku także morelowe nuty. Krótko mówiąc, wspaniała sprawa dla wszystkich, którzy nie tylko szukają uczucia pieczenia w chilli, ale po wstępnej pikantności będą cieszyć się zasłużonym owocowym smakiem.

Habanero w kuchni

Papryczka Habanero ze względu na swoje właściwości jest wartościowym składnikiem sosów i dań mięsnych. Idealnie nadają się również do domowej salsy i marynat. Podczas następnego grillowania spróbuj dodać kawałek Habanero do skrzydełek z kurczaka lub sosu barbecue. Twoje jedzenie nabierze odpowiedniego i niepowtarzalnego smaku.

 


Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu