Red Jalapeño chilli mash 200 ml
Klasyczne, ponadczasowe meksykańskie chili
Tych najsłynniejszych na świecie papryczek chili nie trzeba nikomu przedstawiać. Odmiany Jalapeño Capsicum annuum (papryka roczna) pochodzą z miasta Xalapa (czasami nazywanego również Jalapa) w meksykańskim stanie Veracruz. Czy wiesz, że w Meksyku termin Jalapeño odnosi się do tych papryczek tylko wtedy, gdy są faszerowane? Świeże zielone owoce nazywane są „cuaresmenos” (zgodnie z meksykańskim, katolickim okresem Wielkiego Postu lub Cuaresma, który trwa 40 dni i wiele osób podczas tego okresu rezygnuje z konsumpcji mięsa) lub „chile gordo” (tłumaczone jako tłusta papryka)
Choć papryczka ta ma wiele różnych odmian różniących się rozmiarem, smakiem i ostrością, typowa papryczka Jalapeno ma około 8-10 cm długości i 2,5 cm średnicy, ma podłużny dzwonkowaty kształt z zaokrąglonym czubkiem. Zwykła ostrość wynosi około 8 000–10 000 SHU, słabsze gatunki mogą mieć nawet 2,500 SHU. Biorąc pod uwagę, że papryczka ta pojawia się wszędzie - od różnorodnych sosów po hamburgery czy pizze - dla niektórych jest to maksymalne doświadczenie z chili i uważają ją za "piekielnie" pikantną. W porównaniu z innymi papryczkami w skali Scoville ma jednak wiele do nadrobienia.
Zielona czy czerwona?
Możesz spotkać papryczki Jalapeño w obu kolorach. Zielone papryczki Jalapeño są niedojrzałe. Są bardziej ostre i dłużej wytrzymają. Dlatego też częściej spotkasz je w świeżej formie niż czerwone. Co ciekawe, gdy tylko na zielonej papryczce pojawią się drobne pęknięcia, papryczka osiągnęła najlepszy smak w swojej niedojrzałej formie (chociaż niektórzy uważają te zmarszczki za oznakę złej jakości). W pełni dojrzałe zmieniają kolor na czerwony. Czerwone jalapeño mają pełniejszy smak, drobniejszą strukturę i wyraźniejszą słodycz. Zwykle są przeznaczone do suszenia lub wędzenia - w tej formie nazywane są Chipotle.
Skosztuj ulubionej, suszonej papryczki azteckich cesarzy
Jalapeño było uważane za pierwszą i najstarszą uprawę na półkuli zachodniej, jeszcze przed cywilizacją Azteków. Aztekowie przywiązywali dużą wagę do papryczek. Zazwyczaj papryczki chili były suszone na słońcu, ale w przypadku Jalapeño nie było to możliwe ze względu na ich grubą mięsistą skórkę. Dlatego najpierw zaczęli je wędzić, a dopiero potem suszyć. Dzięki temu powstał znany już Chipotle. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie. Tradycyjnie dla cesarza i jego gości przygotowywano sos, który zawierał pomidory, orzechy, pestki dyni, czekoladę i karmel. Podawano go głównie z dziczyzną, owocami morza i drobiem.
Używając Jalapeño nie popełnisz błędu w potrawach dla gości, rodziny lub początkujących miłośników chili.
Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.