Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Płynny przecier

Ten rodzaj chili jest popularny w Stanach Zjednoczonych oraz Azji, ale trudno go znaleźć w Europie.
Świeże papryczki chili (zwykle 85-90% gotowego produktu) rozdrabnia się razem z solą i
pozostawia do fermentacji minimalnie przez 2 do 6 miesięcy. Ekstrakt ze skórki, nasion i miąższu
zapewni intensywny i bogaty smak. Idealny do gotowania.

Red Jalapeño chilli mash 100 ml

Red Jalapeño chilli mash 100 ml

Płynny przecier chili z czerwonej papryczki Jalapeño. Czerwone papryczki jalapeña mają pełniejszy smak, delikatniejszą strukturę i wyraźniejszą słodycz niż zielone, a ich średnia ostrość pozwala na uniwersalne zastosowanie w kuchni. 

Skład Czerwone Jalapeño chilli papryczki, sól, kwas octowy.
Ostrość
  • 2
Jednostki SHU 10 000
Kraj pochodzenia Kolumbia
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 15,90 zł
W magazynie Expedujeme 02.04.2024
Opis

Red Jalapeño chilli mash 100 ml

Klasyczne, ponadczasowe meksykańskie chili

Tych najsłynniejszych na świecie papryczek chili nie trzeba nikomu przedstawiać. Odmiany Jalapeño Capsicum annuum (papryka roczna) pochodzą z miasta Xalapa (czasami nazywanego również Jalapa) w meksykańskim stanie Veracruz. Czy wiesz, że w Meksyku termin Jalapeño odnosi się do tych papryczek tylko wtedy, gdy są faszerowane? Świeże zielone owoce nazywane są „cuaresmenos” (zgodnie z meksykańskim, katolickim okresem Wielkiego Postu lub Cuaresma, który trwa 40 dni i wiele osób podczas tego okresu rezygnuje z konsumpcji mięsa) lub „chile gordo” (tłumaczone jako tłusta papryka)

Choć papryczka ta ma wiele różnych odmian różniących się rozmiarem, smakiem i ostrością, typowa papryczka Jalapeno ma około 8-10 cm długości i 2,5 cm średnicy, ma podłużny dzwonkowaty kształt z zaokrąglonym czubkiem. Zwykła ostrość wynosi około 8 000–10 000 SHU, słabsze gatunki mogą mieć nawet 2,500 SHU. Biorąc pod uwagę, że papryczka ta pojawia się wszędzie - od różnorodnych sosów po hamburgery czy pizze - dla niektórych jest to maksymalne doświadczenie z chili i uważają ją za "piekielnie" pikantną. W porównaniu z innymi papryczkami w skali Scoville ma jednak wiele do nadrobienia. 

Zielona czy czerwona? 

Możesz spotkać papryczki Jalapeño w obu kolorach. Zielone papryczki Jalapeño są niedojrzałe. Są bardziej ostre i dłużej wytrzymają. Dlatego też częściej spotkasz je w świeżej formie niż czerwone. Co ciekawe, gdy tylko na zielonej papryczce pojawią się drobne pęknięcia, papryczka osiągnęła najlepszy smak w swojej niedojrzałej formie (chociaż niektórzy uważają te zmarszczki za oznakę złej jakości). W pełni dojrzałe zmieniają kolor na czerwony. Czerwone jalapeño mają pełniejszy smak, drobniejszą strukturę i wyraźniejszą słodycz. Zwykle są przeznaczone do suszenia lub wędzenia - w tej formie nazywane są Chipotle. 

Skosztuj ulubionej, suszonej papryczki azteckich cesarzy 

Jalapeño było uważane za pierwszą i najstarszą uprawę na półkuli zachodniej, jeszcze przed cywilizacją Azteków. Aztekowie przywiązywali dużą wagę do papryczek. Zazwyczaj papryczki chili były suszone na słońcu, ale w przypadku Jalapeño nie było to możliwe ze względu na ich grubą mięsistą skórkę. Dlatego najpierw zaczęli je wędzić, a dopiero potem suszyć. Dzięki temu powstał znany już Chipotle. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie. Tradycyjnie dla cesarza i jego gości przygotowywano sos, który zawierał pomidory, orzechy, pestki dyni, czekoladę i karmel. Podawano go głównie z dziczyzną, owocami morza i drobiem.

Używając Jalapeño nie popełnisz błędu w potrawach dla gości, rodziny lub początkujących miłośników chili. 


Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu