Red Jalapeño płatki chilli 30 g
Klasyczne, ponadczasowe meksykańskie chili
Tych najsłynniejszych na świecie papryczek chili nie trzeba nikomu przedstawiać. Odmiany Jalapeño Capsicum annuum (papryka roczna) pochodzą z miasta Xalapa (czasami nazywanego również Jalapa) w meksykańskim stanie Veracruz. Czy wiesz, że w Meksyku termin Jalapeño odnosi się do tych papryczek tylko wtedy, gdy są faszerowane? Świeże zielone owoce nazywane są „cuaresmenos” (zgodnie z meksykańskim, katolickim okresem Wielkiego Postu lub Cuaresma, który trwa 40 dni i wiele osób podczas tego okresu rezygnuje z konsumpcji mięsa) lub „chile gordo” (tłumaczone jako tłusta papryka)
Choć papryczka ta ma wiele różnych odmian różniących się rozmiarem, smakiem i ostrością, typowa papryczka Jalapeno ma około 8-10 cm długości i 2,5 cm średnicy, ma podłużny dzwonkowaty kształt z zaokrąglonym czubkiem. Zwykła ostrość wynosi około 8 000–10 000 SHU, słabsze gatunki mogą mieć nawet 2,500 SHU. Biorąc pod uwagę, że papryczka ta pojawia się wszędzie - od różnorodnych sosów po hamburgery czy pizze - dla niektórych jest to maksymalne doświadczenie z chili i uważają ją za "piekielnie" pikantną. W porównaniu z innymi papryczkami w skali Scoville ma jednak wiele do nadrobienia.
Zielona czy czerwona?
Możesz spotkać papryczki Jalapeño w obu kolorach. Zielone papryczki Jalapeño są niedojrzałe. Są bardziej ostre i dłużej wytrzymają. Dlatego też częściej spotkasz je w świeżej formie niż czerwone. Co ciekawe, gdy tylko na zielonej papryczce pojawią się drobne pęknięcia, papryczka osiągnęła najlepszy smak w swojej niedojrzałej formie (chociaż niektórzy uważają te zmarszczki za oznakę złej jakości). W pełni dojrzałe zmieniają kolor na czerwony. Czerwone jalapeño mają pełniejszy smak, drobniejszą strukturę i wyraźniejszą słodycz. Zwykle są przeznaczone do suszenia lub wędzenia - w tej formie nazywane są Chipotle.
Skosztuj ulubionej, suszonej papryczki azteckich cesarzy
Jalapeño było uważane za pierwszą i najstarszą uprawę na półkuli zachodniej, jeszcze przed cywilizacją Azteków. Aztekowie przywiązywali dużą wagę do papryczek. Zazwyczaj papryczki chili były suszone na słońcu, ale w przypadku Jalapeño nie było to możliwe ze względu na ich grubą mięsistą skórkę. Dlatego najpierw zaczęli je wędzić, a dopiero potem suszyć. Dzięki temu powstał znany już Chipotle. Przetworzone w ten sposób jalapeño stało się cenionym surowcem w Imperium Azteków i służyło również do przygotowywania potraw na ceremonie cesarskie. Tradycyjnie dla cesarza i jego gości przygotowywano sos, który zawierał pomidory, orzechy, pestki dyni, czekoladę i karmel. Podawano go głównie z dziczyzną, owocami morza i drobiem.
Używając Jalapeño nie popełnisz błędu w potrawach dla gości, rodziny lub początkujących miłośników chili. Czerwone, suszone Jalapeño nada potrawom mocnej, ale jednocześnie delikatniejszej ostrości i pięknego koloru. Dzięki swojemu słodkiemu paprykowemu smakowi nadaje się praktycznie do wszystkich potraw, w których normalnie używałbyś klasycznej czerwonej mielonej papryki. Wzmacnia smak mięsa mielonego, salsy, gulaszu, steków, jajek czy kurczaka. Oczywiście idealnie nadają się do tradycyjnych dań meksykańskich, takich jak tacos, burrito, tamales, potrawy z kukurydzy lub fasoli oraz różnorodnych sosów.