
1 Zmieszaj kostki mozzarelli, pesto bazyliowe, suszone pomidory z odrobiną oleju, dodaj łyżkę płatków chili Habanero i wszystko dokładnie wymieszać na gładką pastę.
2 Pokrój wieprzowinę na duże kawałki mięsa. Połóż na mięsie folię spożywczą i rozklep je. Posól, popieprz i posmaruj mięso gotową pastą. Ułóż plastry szynki i liście bazylii. Zwiń je w roladę i zawiąż sznurkiem, aby rolada się nie rozwijała.
3 Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę włóż do naczynia do pieczenia. Przygotowaną roladę układamy na warzywach, dodajemy sól i pieprz oraz posypujemy płatkami chili Habanero. Całość zalewamy czarnym piwem, a na roladę nakładamy folię.
4 Piecz przykryte mięso w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150°C przez 2 godziny, następnie wyciągnij, zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut w temperaturze 200°C. Rolada zyska piękną złotą skórkę.
5 Gotową roladę rozwiąż, pokrój w plasterki i podawaj z warzywami np. puree ziemniaczanym.
- Używane chili
- 1 łyżka płatków chili Habanero
- Składniki
- 1,2 kg udźca wieprzowego
- 100 g pesto bazyliowego
- 200 g kostek mozzarelli
- 90 g suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- 100 g szynki
- 2 marchewki
- 2 kawałki pietruszki
- 300 ml ciemnego piwa