
Przygotowanie
1 Na patelni rozgrzewamy ghi i lekko podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy tylko cebula zacznie nabierać koloru, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i wszystko smażymy. Mieszankę solimy i pieprzymy. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Upieczony chleb kroimy w kostkę, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia.
Następnie rozgnieść i wymieszać z masą grzybową. Dodaj płatki chili Aleppo i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pierś z indyka pokroić w duży plaster, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Połóż plastry szynki na mięsie, posmaruj mieszanką grzybową i zwiń. Związać sznurkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wodą i piec w temperaturze 170°C. Piec aby temperatura wewnątrz rolady wynosiła 70°C lub ok. 30 - 40 minut.
W czasie gdy rolada się piecze, przygotuj sos żurawinowy.
Namocz żurawinę w ciepłej wodzie przez co najmniej 10 minut. Następnie odcedź je, przełóż do rondelka i zalej sokiem pomarańczowym, czerwonym winem i dodaj skórkę pomarańczową. Gotuj wszystko, aż cały alkohol odparuje. Następnie po prostu zmiksuj żurawinę z sosem.
Po upieczeniu rolady wyjmij ją z piekarnika. Porcjuj roladę i podawaj wszystko. Polej sosem żurawinowym i dodaj pieczone ziemniaki.
Składniki
- Używane chilli
- 1-2 łyżeczki płatkek chilli Aleppo
- Składniki
- 1 kg piersi indyka
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- 2 łyżki Ghí
- 8 sztuk pieczarek
- sól, pieprz
- garść natki pietruszki
- około 8 plastrów szynki
- 3 plasterki chleba tostowego
- 80 ml mleka
- Sos żurawinowy
- 100 g żurawina (namoczyć w ciepłej wodzie)
- sok z 1 pomarańczy
- 100 ml czerwonego wino
- sól
- skórka pomarańczy
- Dodatek
- pieczone ziemniaki
Parametry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 50 min