
Dalej
1 Przygotuj marynatę i kurczaka: Rozgrzej piekarnik do 175 ˚C. Czosnek miażdżymy nożem i mieszamy z ancho, pieprzem i solą. Skrop oliwą z oliwek i dodaj szklankę wody. Mieszamy.
2 Piersi z kurczaka panierujemy z obu stron. Marynować przez 15-20 minut w temperaturze pokojowej.
3 Smaż kurczaka na grillu lub patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Kurczaka przełożyć do formy do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 175 ˚C przez 10 minut.
4 Studzić kurczaka przez 5 minut i pokroić w paski.
5 Przygotuj sałatkę: Włóż wszystkie składniki do dużej miski i wymieszaj.
6 Podawać z pokrojonym kurczakiem. Skrop ulubionym dressingiem.
- Używane chili
- 1 łyżka proszku ancho
- Do marynaty będziemy potrzebować:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka proszku Ancho
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 650 gramů piersi z kurczaka
- Na sałatkę będziemy potrzebować:
- 1-2 główki sałaty rzymskiej, pokrojone w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w mniejsze paski
- 1/2 pokrojonego w kostkę pomidora
- 60 g gotowanej kukurydzy
- Czerwona cebula do smaku, pokrojona w cienkie paski
- 1 garść posiekanej kolendry
- Kilka garści chipsów tortilla
- 120 g sera cheddar, startego
- 1 ks awokado
- Do smaku sok z limonki
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 15 min
- Czas gotowania 13 min