
Dalej
1 Najpierw przygotuj sos. Olej mieszamy z sokiem pomarańczowym, szczyptą soli, a następnie wstawiamy do lodówki.
2 Następnie przygotuj mięso. Oczyszczone mięso dokładnie posolić, popieprzyć i włożyć do miski. Dodaj oliwę z oliwek i proszek chili Birds Eye. Mięso posmarować olejem chili i marynować w lodówce pod przykryciem przez godzinę.
3 Marynowane mięso pieczemy na patelni lub grillu. Piecz z każdej strony przez około 3 minuty (w zależności od tego, jak duży masz kawałek mięsa). Pieczone mięso włożyć do miski, zamknąć pokrywkę i odstawić.
4 Następnie od razu smażymy prosciutto na gorącej patelni lub na grillu. Wystarczy jedna strona i około 30 sekund.
5 Na koniec przygotuj sałatkę. Pomidory przekroić na pół, obrać pomarańczę i pokroić w kostkę z papryką. Lekko posiekaj orzechy włoskie. Wymieszaj mieszankę sałat z przygotowanymi pomidorami, papryką, pomarańczą i orzechami włoskimi.
6 Podczas podawania pokrój kurczaka w cienkie plasterki, pokrój prosciutto na kawałki, polej sałatkę odrobiną dressingu i zetrzyj na tarce chipsy parmezanowe. Nadal możesz wszystko posypać chili w proszku Birds Eye.
- Używane chili
- 5 g chili w proszku Birds eye
- Składniki
- 0,5 g kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1szczypta soli i pieprzu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 pomarańcze
- 2 czerwone papryki
- 90 g szynki
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g mieszanki liści sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sok pomarańczowy
- 1 szczypta soli
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 60 min