
Dalej
1 Zacznij od ziemniaków. Gotuj je, aż będą miękkie i pozwól im ostygnąć po ugotowaniu. Do miski wrzuć bułkę tartą, sól, drobno posiekany rozmaryn, masło i chili Red Habanero. Wszystko wymieszaj rękami i stwórz spójną mieszankę. W razie potrzeby dodaj masło lub bułkę tartą. Pozostaw gotową mieszankę na chwilę w lodówce.
2 Oczyścić, posolić i popieprzyć grzbiet jagnięcy ze wszystkich stron. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż polędwiczki jagnięce z każdej strony przez około 2 minuty. Po wysmażeniu grzbietu ułóż go na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Następnie wyjąć pieczeń jagnięcą, posmarować pełnotłustą musztardą ze wszystkich stron i na mięsie rozgnieść przygotowane masło. Daj go tam jak najwięcej, aby mieć ładną skórkę.
3 Do przygotowanego w ten sposób mięsa dodać podgotowane ziemniaki i pokroić na ćwiartki. Posolić ziemniaki i posypać resztą bułki tartej. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240°C z funkcją grilla i pieczemy wszystko przez 5 minut. Wskazane jest sprawdzenie czasu pieczenia w zależności od temperatury mięsa za pomocą wewnętrznego termometru.
4 Po upieczeniu delikatnie pokroić mięso i odstawić na 5 minut. Następnie pokrój go między kośćmi na pojedyncze kawałki.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i polać odrobiną roztopionego masła z bułkią tartą.
- Używane chili
- 2 łyżki papryki chili Red Habanero
- Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g bułki tartej
- sól, pieprz
- 3 gałązki posiekanego rozmarynu
- 100 g masła
- 1 kg polędwiczek jagnięcych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- musztarda
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 30 min