Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Płynny przecier

Ten rodzaj chili jest popularny w Stanach Zjednoczonych oraz Azji, ale trudno go znaleźć w Europie.
Świeże papryczki chili (zwykle 85-90% gotowego produktu) rozdrabnia się razem z solą i
pozostawia do fermentacji minimalnie przez 2 do 6 miesięcy. Ekstrakt ze skórki, nasion i miąższu
zapewni intensywny i bogaty smak. Idealny do gotowania.

Scotch Bonnet chilli mash 100 ml

Scotch Bonnet chilli mash 100 ml

Płynny przecier chili ze świeżego Scotch Bonnet stanie się ulubionym elementem Twojego świata chili. Prawdziwą ostrość tych papryczek dopełnia ich kwiatowy zapach oraz smak orzeźwiających wiśni, jabłek, moreli i pomidorów.

Skład Scotch Bonnet chilli papryczki, sól, kwas octowy.
Ostrość
  • 4
Jednostki SHU 350 000
Kraj pochodzenia Costa Rica
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 17,90 zł
W magazynie Expedujeme 05.04.2024
Opis

Scotch Bonnet chilli mash 100 ml

Papryczka nazwana na cześć kapelusza

Przygotuj się na prawdziwą karaibską imprezę! Niczego na niej nie zabraknie. Doświadczysz uzależniających fajerwerków o piekącym smaku, poczujesz odurzający kwiatowy zapach i wspaniały smak orzeźwiających owoców. Wszystko za sprawą papryczki Scotch Bonnet.

Ta piękność pochodzi z Jamajki i była pierwszą karaibską papryczką chili, która była eksportowana z dużym popytem. Była znana i popularna nie tylko ze względu na smak i ostrość, ale przede wszystkim ze względu na niekonwencjonalną nazwę. W przeciwieństwie do innych papryczek odmiany Capsicum chinense (papryczki chińskie), które pochodzą z Ameryki, nie wzięła swojej nazwy od miejsca pochodzenia. Nazwa pochodzi od krępego kształtu, który przypomina tradycyjną szkocką, męską czapkę (Scotch bonnet, w Szkocji zwaną również kapeluszem Tam o’Shanter). Czasem można ją również znaleźć pod nazwą Bahama Mama, Jamaican Hot lub Caribbean Red.

Wiele owocowych smaków w jednej papryce 

Scotch Bonnet jest gatunkowo spokrewniony z papryczką Habanero, z którą często jest mylony ze względu na podobny wygląd. Obie mają cienką i woskową skórkę, podobną w pieczeniu i smaku (Scotch Bonnet jest oczywiście słodszy).

Papryczka Scotch Bonnet ma około 3-4 cm długości i zwykle osiąga ostrość około 100 000-350 000 SHU. Chociaż jest trochę mniej ostra od Habanero, jej pikantność jest nadal dość wyraźna. Nie byłaby to jednak odpowiednia papryczka chili, jeśli nie wynagrodziłaby Cię swoim niepowtarzalnym smakiem po pieczeniu. Scotch Bonnet wyróżnia się kwiatowym aromatem i pełnymi słodkimi owocowymi nutami wiśni, jabłek, moreli i pomidorów. Właśnie ze względu na swój owocowy smak stała się tak popularna na całym świecie. Dziś jest uprawiany na Karaibach, w Gujanie, na Malediwach i w Ugandzie. 

Podczas dojrzewania, zmienia kolor z zielonego na żółty lub szkarłatnie czerwony. Niektóre odmiany tej papryczki mogą dojrzewać do pomarańczowych, ciemnożółtych lub nawet czekoladowo-brązowych.

Jak gotować Scotch Bonnet?

Idealna do różnorodnych sosów na ciepło i zimno, jest nieodzownym składnikiem wielu kuchni świata. Jednak najbardziej znana jest ze swojego charakterystycznego smaku w jamajskiej potrawie „jerk chicken” oraz „jerk pork”, czyli grillowany kurczak lub wieprzowina w mocno przyprawionej słodko-gorącej marynacie.


Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu