Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

PŁATKI I GRANULKI

Papryczki chili rozgniatane na mniejsze kawałki w postaci płatków i granulatu. Przyprawa ta stała
się bardzo popularna. W Stanach Zjednoczonych jest nawet standardem na stołach obok soli i
pieprzu. W płatkach często znajduje się duża ilość nasion. Możesz użyć gniecionego chili do
gotowania, na przykład do dań mięsnych lub jako przyprawę, obok soli i pieprzu.

Scotch Bonnet chilli płatki 10 g

Scotch Bonnet chilli płatki 10 g

Przygotuj się na całkiem gorącą eksplozję smaków, będą spadać ogniste płatki! Popularne jamajskie papryczki Scotch Bonnet wyróżniają się odurzającym owocowym aromatem i smakiem z nutami orzeźwiających wiśni, jabłek, moreli i pomidorów. Nawet niewielka szczypta zmiażdżonych płatków Scotch Bonnet zamieni każde słone i słodkie danie lub deser w bardzo uzależniającą ostrą przygodę.

Skład Scotch Bonnet chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 4
Jednostki SHU 350 000
Kraj pochodzenia Uganda
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 10,90 zł
W magazynie Expedujeme 31.03.2023
Opis

Scotch Bonnet chilli płatki 10 g

Papryczka nazwana na cześć kapelusza

Przygotuj się na prawdziwą karaibską imprezę! Niczego na niej nie zabraknie. Doświadczysz uzależniających fajerwerków o piekącym smaku, poczujesz odurzający kwiatowy zapach i wspaniały smak orzeźwiających owoców. Wszystko za sprawą papryczki Scotch Bonnet.

Ta piękność pochodzi z Jamajki i była pierwszą karaibską papryczką chili, która była eksportowana z dużym popytem. Była znana i popularna nie tylko ze względu na smak i ostrość, ale przede wszystkim ze względu na niekonwencjonalną nazwę. W przeciwieństwie do innych papryczek odmiany Capsicum chinense (papryczki chińskie), które pochodzą z Ameryki, nie wzięła swojej nazwy od miejsca pochodzenia. Nazwa pochodzi od krępego kształtu, który przypomina tradycyjną szkocką, męską czapkę (Scotch bonnet, w Szkocji zwaną również kapeluszem Tam o’Shanter). Czasem można ją również znaleźć pod nazwą Bahama Mama, Jamaican Hot lub Caribbean Red.

Wiele owocowych smaków w jednej papryce 

Scotch Bonnet jest gatunkowo spokrewniony z papryczką Habanero, z którą często jest mylony ze względu na podobny wygląd. Obie mają cienką i woskową skórkę, podobną w pieczeniu i smaku (Scotch Bonnet jest oczywiście słodszy).

Papryczka Scotch Bonnet ma około 3-4 cm długości i zwykle osiąga ostrość około 100 000-350 000 SHU. Chociaż jest trochę mniej ostra od Habanero, jej pikantność jest nadal dość wyraźna. Nie byłaby to jednak odpowiednia papryczka chili, jeśli nie wynagrodziłaby Cię swoim niepowtarzalnym smakiem po pieczeniu. Scotch Bonnet wyróżnia się kwiatowym aromatem i pełnymi słodkimi owocowymi nutami wiśni, jabłek, moreli i pomidorów. Właśnie ze względu na swój owocowy smak stała się tak popularna na całym świecie. Dziś jest uprawiany na Karaibach, w Gujanie, na Malediwach i w Ugandzie. 

Podczas dojrzewania, zmienia kolor z zielonego na żółty lub szkarłatnie czerwony. Niektóre odmiany tej papryczki mogą dojrzewać do pomarańczowych, ciemnożółtych lub nawet czekoladowo-brązowych.

Jak gotować Scotch Bonnet?

Idealna do różnorodnych sosów na ciepło i zimno, jest nieodzownym składnikiem wielu kuchni świata. Jednak najbardziej znana jest ze swojego charakterystycznego smaku w jamajskiej potrawie „jerk chicken” oraz „jerk pork”, czyli grillowany kurczak lub wieprzowina w mocno przyprawionej słodko-gorącej marynacie.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu