Scotch Bonnet chilli płatki 10 g
Papryczka nazwana na cześć kapelusza
Przygotuj się na prawdziwą karaibską imprezę! Niczego na niej nie zabraknie. Doświadczysz uzależniających fajerwerków o piekącym smaku, poczujesz odurzający kwiatowy zapach i wspaniały smak orzeźwiających owoców. Wszystko za sprawą papryczki Scotch Bonnet.
Ta piękność pochodzi z Jamajki i była pierwszą karaibską papryczką chili, która była eksportowana z dużym popytem. Była znana i popularna nie tylko ze względu na smak i ostrość, ale przede wszystkim ze względu na niekonwencjonalną nazwę. W przeciwieństwie do innych papryczek odmiany Capsicum chinense (papryczki chińskie), które pochodzą z Ameryki, nie wzięła swojej nazwy od miejsca pochodzenia. Nazwa pochodzi od krępego kształtu, który przypomina tradycyjną szkocką, męską czapkę (Scotch bonnet, w Szkocji zwaną również kapeluszem Tam o’Shanter). Czasem można ją również znaleźć pod nazwą Bahama Mama, Jamaican Hot lub Caribbean Red.
Wiele owocowych smaków w jednej papryce
Scotch Bonnet jest gatunkowo spokrewniony z papryczką Habanero, z którą często jest mylony ze względu na podobny wygląd. Obie mają cienką i woskową skórkę, podobną w pieczeniu i smaku (Scotch Bonnet jest oczywiście słodszy).
Papryczka Scotch Bonnet ma około 3-4 cm długości i zwykle osiąga ostrość około 100 000-350 000 SHU. Chociaż jest trochę mniej ostra od Habanero, jej pikantność jest nadal dość wyraźna. Nie byłaby to jednak odpowiednia papryczka chili, jeśli nie wynagrodziłaby Cię swoim niepowtarzalnym smakiem po pieczeniu. Scotch Bonnet wyróżnia się kwiatowym aromatem i pełnymi słodkimi owocowymi nutami wiśni, jabłek, moreli i pomidorów. Właśnie ze względu na swój owocowy smak stała się tak popularna na całym świecie. Dziś jest uprawiany na Karaibach, w Gujanie, na Malediwach i w Ugandzie.
Podczas dojrzewania, zmienia kolor z zielonego na żółty lub szkarłatnie czerwony. Niektóre odmiany tej papryczki mogą dojrzewać do pomarańczowych, ciemnożółtych lub nawet czekoladowo-brązowych.
Jak gotować Scotch Bonnet?
Idealna do różnorodnych sosów na ciepło i zimno, jest nieodzownym składnikiem wielu kuchni świata. Jednak najbardziej znana jest ze swojego charakterystycznego smaku w jamajskiej potrawie „jerk chicken” oraz „jerk pork”, czyli grillowany kurczak lub wieprzowina w mocno przyprawionej słodko-gorącej marynacie.