
Dalej
1 Najpierw zmiksuj biszkopty maślane w blenderze tak drobno, jak to możliwe. Im są gładsze, tym bardziej ciasto się skleja. Zmiksowane ciastka wymieszać z roztopionym masłem i dokładnie wyrób ciasto ręcznie.
2 Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto na dno foremki i odpowiednio je rozłóż, możesz sobie pomóc dnem szklanki. Pozostaw spód ciasta w lodówce.
3 Przygotuj krem w czasie krzepnięcia spodu ciasta.
4 W dużej misce wymieszaj mascarpone, ser kremowy, ekstrakt waniliowy, skórkę limonki oraz sok i cukier puder. Aby mieszanina była zwarta, należy ją wymieszać z utwardzaczem do śmietany. Przygotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowany krem dodawać porcjami do utwardzacza i dokładnie wymieszać.
5 Gotowy krem rozsmaruj na schłodzonym spodzie. Następnie włóż sernik z powrotem do lodówki.
6 Przygotuj lukier, podczas gdy krem twardnieje. Mrożone maliny rozpuść w garnku i zagotuj, aby odparować jak najwięcej wody. Gdy maliny będą gotowe, przeciśnij je przez drobne sito, aby wyjąć pesteczki. Dosyp proszek chili Ancho do odcedzonych malin i dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż maliny ostygną, a następnie polej ciasto i rozprowadź jako ostatnią warstwę na serniku. Włóż go z powrotem do lodówki, gdy jest jeszcze w formie i pozwól mu twardnieć przez co najmniej 3 godziny - najlepiej całą noc.
7 Udekoruj świeżymi malinami, jagodami i miętą.
- Używane chili
- 5 g chili Ancho w proszku
- Składniki
- 200 g herbatników maślanych
- 70 g roztopionego masła
- 500 g mascarpone
- 160 g serka kremowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 skórka całej limonki
- 1 sok całej limonki
- 100 g cukru pudru
- 50 g usztywniacza żelatynowego
- 100 ml letniej wody
- 450 g mrożonych malin
- Do dekoracji
- 50 g malin
- 50 g jagód
- 1 łodyga mięty
- Ilość porcji 5
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 180 min