
Dalej
1 Wymieszaj masło, cukier, sól, mleko i drożdże w misce miksera. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do mieszanki i pozwól robotowi wymieszać wszystko w gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę, ciasto podwoi swoją objętość.
2 Przygotuj nadzienie, podczas gdy ciasto rośnie. W misce wymieszaj roztopione masło, cukier, mielony cynamon i płatki chili Ancho. Gotowe nadzienie należy schłodzić w lodówce. Będzie wtedy lepiej rozprowadzane na cieście.
3 Po wyrośnięciu ciasta układamy je na posypanym mąką wałku do ciasta i przerabiamy rękoma. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Gotowy placek posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto rozwałkować na roladę i ostrym nożem pokroić na plastry - ślimaki o szerokości około 4 cm. Następnie włóż do pojemnika posmarowanego masłem.
4 Ślimaki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Niech ostygną. Podawane najlepiej smakują polane syropem klonowym i posypane płatkami Ancho chili.
- Używane chili
- 1 łyżka płatków chili Ancho
- Składniki
- 150 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 30 g drożdży
- 450 g przesianej mąki pszennej
- Nadzienie
- 120 g roztopionego masła
- 120 g cukru
- 10 g mielonego cynamonu
- 1 łyżka płatków chili ancho
- Do smarowania
- 1 ubite jajko
- Do podania
- Płatki chili do posypania
- syrop klonowy do polewania
- czekoladowe serca
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 20 min