
Dalej
1 W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej, wodę i wyrób ciasto, które następnie odstawiamy na około 15 minut. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 30 cm – rozciągnąć ciasto na brzegach.
2 Jajka razem ze śmietaną ubić na nadzienie. Do ubitej masy dodać tymianek, rozmaryn, pokruszony ser feta i płatki chaotian chili. Wszystko wymieszaj i dodaj gotową mieszankę na ciasto.
3 Następnie na masę wyłożyć pokrojone buraki (ok. 3 mm grubości), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i skropić odrobiną miodu.
4 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35 minut. Podawać jeszcze ciepłe.
- Używane chili
- 6 g płatków Chaotian
- Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki oleju
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 33%
- tymianek i rozmaryn do smaku
- 1 mały burak (obrany i pokrojony w plastry)
- 100 g sera feta
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki miodu
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 45 min