
Dalej
1 Rozgrzej dużą patelnię i usmaż pokrojony w kostkę boczek w większych kostkach. Boczek smażymy na średnim ogniu, aby się nie przypalał i stopniowo uwalniał tłuszcz. Może to zająć około 15 minut. Następnie dodaj do boczku pokrojoną w kostkę wędzoną łopatkę i smaż na złoty kolor.
2 Gdy mięso się piecze, gotujemy całą kapustę w garnku. Kapustę należy zanurzyć, w razie potrzeby dodać trochę wody. Dusić kapustę przez około 20 minut lub do miękkości.
3 Gdy całe mięso zostanie upieczone wyjmujemy je i zostawiamy tłuszcz na patelni. Drobno posiekaną cebulę wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. W razie potrzeby dodaj oliwę z oliwek. Gdy cebula będzie miękka i lekko złocista, umieść patelnię na mniejszym ogniu i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby stworzyć danie.
4 Po upieczeniu kapusty usuń nadmiar wywaru, zostaw około jednej łyżki wywaru na dnie. Stopniowo dodawaj cebulę i dokładnie wymieszaj. Gdy to wszystko będzie gotowe cebule wymieszać z kapustą i gotować przez około 5 minut na małym ogniu.
5 Gdy kapusta i mięso będą gotowe, można zacząć robić gnocchi. W dużym garnku zagotuj niesoloną wodę.
6 Ziemniaki obrać i drobno zetrzeć na tarce. Wyciśnij większość wody z startych ziemniaków. Wymieszaj je z gładką i półgrubą mąką, dodaj sól, jajka i proszek chili Pasilla. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj trochę gładkiej mąki, jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę wody.
- Używane chili
- 10 g proszku Pasilla
- Składniki
- 1,5 kg surowych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki półgrubej
- 2 ks jajka
- 1 łyżka soli
- 1 miarka oliwy z oliwek
- 2 słoiki kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g bekonu angielskiego
- 500 g wędzonej łopatki
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 40 min
- Czas gotowania 30 min