
Dalej
1 W dużym garnku (najlepiej żeliwnym) podgrzej oliwę z oliwek i usmaż drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Dokładnie wymieszaj z warzywami, aby się nie przypaliły. Gdy tylko warzywa zaczną brązowieć, dodaj drobno posiekaną cebulę i chwilę smaż. Następnie dodaj pokrojony w kostkę czosnek i bardzo krótko podsmaż.
2 Następnie do całości dodaj mięso mielone, energicznie podsmaż i dopraw solą, pieprzem i przyprawami prowansalskimi. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3 Następnie dodaj do masy przecier pomidorowy, pokrojone pomidory i przecier chili Trinidad Scorpion Moruga. Skrop bulionem i przykryj pokrywką, gotuj mieszając od czasu do czasu przez 90 minut.
4 Na koniec dopraw solą. Podawać ze spaghetti, posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
- Używane chili
- 1 łyżka przecieru Trinidad Scorpion Moruga
- Składniki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 350 g chewki
- 200 g pietruszki
- 200 g selera
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 750 g mielonej wołowiny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka przypraw prowansalskich
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 0,5 l bulionu wołowego
- 1 garść spaghetti
- 1 garść parmezanu
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 90 min